Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Hasiči zverejnili zábery najväčších zásahov v Bratislave
Zdielať na

FOTO: Hasiči zverejnili zábery najväčších zásahov v Bratislave

Archívna reportáž

Pred desiatimi rokmi sa na Kežmarok valila tisícročná voda, nezastavilo ju nič:

BRATISLAVA / Hasiči si pripomínajú sedem rokov od veľkých júnových povodní. Začiatkom júna 2013 totiž došlo vplyvom silných zrážok k zvýšeniu hladiny tokov Dunaja a Moravy a na území našej krajiny sa okamžite začali prijímať protipovodňové opatrenia. Celú situáciu dokumentujú zábery z povodní.

Informovalo o tom Prezídium Hasičského a záchranného zboru na svojom profile na sociálnej sieti. 3. júna aktivoval Hasičský a záchranný zbor modul vysokokapacitného odčerpávania, vyskladnil mobilné protipovodňové bariéry a do zasiahnutých lokalít premiestnil mobilnú hasičskú techniku pre okamžité nasadenie zo záchranných brigád. 

"V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji boli zabezpečené 100% stavy slúžiacich hasičov, pripravení boli tiež členovia dobrovoľných hasičských zborov. V nasledujúcich dňoch prichádzali na pomoc hasiči z ostatných krajov a okolo celého toku Dunaja a ostatných ohrozených oblastí riek Morava, Malý Dunaj a Dolný Váh bola rozmiestnená hasičská technika s posádkou z dôvodu nepretržitého monitoringu povodňovej situácie," priblížili hasiči. 

Nad najviac zasiahnutými lokalitami sa realizovali monitorovacie prelety, neustály monitoring vodných tokov bol zabezpečený aj pozemnými silami. V hlavnom meste bola najkritickejšia situácia v okolí Devína a neustále stúpajúca hladina Dunaja si vyžiadala evakuáciu 20 obyvateľov.

7. júna Dunaj pokoril hranicu historického rekordu a v Bratislave sa vyšplhal na 1040 cm, kde kulminoval. V rámci hlavného mesta prebiehali neustále prečerpávacie práce najmä v oblastiach Devína a Devínskej Novej Vsi.

Od 9. júna sa situácia stabilizovala a hladina Dunaja mala klesajúcu tendenciu. "Postupne sa zrušili 100% stavy slúžiacich príslušníkov, monitoring vodných tokov bol vykonávaný až do 12. júna 2013. Novovybudovaný ochranný protipovodňový systém sa ukázal ako nesmierne efektívny a vďaka mobilným protipovodňovým zábranám a tisíckam vriec s pieskom sa vo väčšine prípadov podarilo udržať situáciu pod kontrolou," upresnili hasiči. 

Zásluhou 1200 príslušníkov HaZZ, 750 členov dobrovoľných hasičských zborov, policajtov, vojakov, vodohospodárov, starostov, primátorov a ďalších dobrovoľníkov sa podarilo uchrániť životy a majetok Slovákov. Príslušníci HaZZ aktívne zasahovali pri povodniach od 5. - 12. júna 2013.

Hasiči majú nového prezidenta: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy