Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Divá zver v zamorenej oblasti v Strážskom je toxická. Keďže ich ľudia nesmú konzumovať, stále sa množia
Zdielať na

Divá zver v zamorenej oblasti v Strážskom je toxická. Keďže ich ľudia nesmú konzumovať, stále sa množia

STRÁŽSKE / Štát už viac ako 8 mesiacov rieši osud kontaminovanej zveri, ktorá žije v obore zamorenej PCB látkami v Strážskom. Testy diviakov, jeleňov aj muflónov potvrdili, že v ich mäse sú vysoké hodnoty karcinogénnych a toxických látok. Ľudia ich odvtedy nesmú konzumovať.

"Bolo vydané nariadenie, že zver je kontaminovaná a je zákaz konzumácie zveri. Odvtedy sa vlastne nič nestalo," vraví majiteľ zverinca Jozef Adamík. V súkromnej obore sa v čase zákazu nachádzalo približne 200 kusov zvierat. Ich počet však rastie, keďže sa na zamorenom území prirodzene rozmnožujú. 

"Aký to má význam? Teraz vlastne máme prírastky, nejakých 50 muflónov, jeleňov a diviakov a znásobujú sa," poukazuje Adamík. Vôbec tam nepomohlo ani vyhlásenie mimoriadnej situácie. Štátne inštitúcie sa odvtedy nevedia dohodnúť na jednoznačnom postupe. "Otázky likvidácie a náhrady je treba adresovať Štátnej veterinárnej správe, ktorá je kompetentná sa k tejto veci vyjadriť," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Nie, krízový štáb to má stále riešiť a my sa obrátime na krízový štáb," informuje Jozef Bíreš, riaditeľ ŠVPS. Veterinári žiadajú od krízového štábu peniaze na plošné odobratie a vyhodnotenie vzoriek zvierat. Až potom môžu vydať príkaz na likvidáciu celého chovu. "My sme o to už požiadali, len sa to nerealizovalo, zastavil to Covid-19, my sme ale pripravení konať hneď," dodal Bíreš. 

Odďaľovaním konečného rozhodnutia o likvidácii zvierat zbytočne rastú aj celkové náklady s tým súvisiace. Prejaví sa to na poplatkoch kafilérie aj vyčíslení odškodného. "Rezort vnútra participuje na výkone opatrení, o ktorých sme informovali v predošlých stanoviskách," vyjadrila sa Lazarov. Podľa majiteľa zverinca ale štát v tomto smere nekoná. "Bolo by treba povedať, čo s kontaminovanou zverou," dodal Adamík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy