Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd rozhodol. Funkcionár výstavby obchvatu D4R7 ostáva na slobode
Zdielať na

Súd rozhodol. Funkcionár výstavby obchvatu D4R7 ostáva na slobode

BRATISLAVA / Polícia naďalej pokračuje v trestnom stiahni vrcholových manažérov spoločnosti D4R7 Construction sro. Firma buduje rýchlostnú cestu R7 a južnú časť nultého obchvatu Bratislavy. Spoločnosť a jej manažérov polícia stíha pre poškodenie životného prostredia. Podľa obvinenia ťažili štrky pod budovanú diaľnicu bez povolenia. Vzniknutá škoda má presahovať sumu 12 miliónov eur. Manažérov prokuratúra chcela stíhať vo väzení.

V pondelok krátko pred 9:00 hodinou ráno dorazil na Krajský súd v Bratislave nemecký podnikateľ Michael H., ktorého polícia zadržala pre nezákonnú ťažbu materiálu pri výstavbe časti rýchlostnej cesty R7 pri Dunajskej Lužnej. 

Súd rozhodol o sťažnosti prokurátora o nevzatí do väzby Michaela H., o ktorom rozhodol Okresný súd v Bratislave minulý pondelok. Obvinený vo veci je aj jeho španielsky spoločník Juan J. B. Orgány činné v trestnom konaní však nevedia, kde sa nachádza. 

 Ani nie po hodinovom rozhodovaní obvinený nemecký občan vyšiel z pojednávacej miestnosti. Do väzenia ho súdy nevzali, a trestnému stíhaniu bude čeliť na slobode. Musí sa ale podrobiť uloženým opatreniam. "Rešpektujem rozhodnutie súdu. Budem spolupracovať s úradmi a teším sa na obhajobu mojej neviny a mojej dobrej reputácie," vyjadril sa obvinený podnikateľ. 

Podľa obvinenia mali ťažiť v oblasti Dunajská Lužná materiál bez úradných povolení a na životnom prostrední mala byť spôsobená škoda 12,5 miliónov eur. "Takouto činnosťou zásadným spôsobom zasiahli do životného prostredia v dotknutej lokalite chráneného územia Žitného ostrova a vystavili viaceré zložky životného prostredia do rizika, ich ohrozenia a vzniku ekologickej ujmy," povedal pred časom zástupca riaditeľa Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Milan Maškara.

Policajti pracovnej skupiny kriminálnej polície KR PZ v Bratislave v súčasnosti vyšetrujú celkom deväť trestných vecí v súvislosti s výstavbou D4 a R7, a to v súvislosti s trestnou činnosťou neoprávneného nakladania s odpadmi, ohrozovaním, poškodzovaním životného prostredia, ako i s majetkovou a daňovou trestnou činnosťou. Od zriadenia tejto pracovnej skupiny bolo vyšetrených viacero trestných činov, z ktorých niektoré boli následne postúpené na vybavenie príslušným orgánom.

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy