Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozostalí zabitého Afroameričana si objednali vlastnú pitvu, odporuje tej oficiálnej
Zdielať na

Pozostalí zabitého Afroameričana si objednali vlastnú pitvu, odporuje tej oficiálnej

USA / George Floyd, ktorého smrť rozpútala v Spojených štátoch masové protesty, zomrel udusením. To je záver druhej pitvy, ktorú si objednala rodina mŕtveho. Floydovi na krku 8 minút kľačal policajt pri zatýkaní aj napriek sťažnostiam, že nemôže dýchať. Čin tak môže byť klasifikovaný ako zabitie. Upozorňujeme, že video-zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Druhá pitva výrazne odporuje tej prvej – oficiálnej, podľa ktorej 46 ročný George Floyd podľahol kombinácii policajného zásahu, zdravotných problémov a možných omamných látok. S týmito závermi však nesúhlasila rodina mŕtveho, a tak si dala vypracovať vlastnú pitvu. Podľa nej bol Floyd udusený tlakom na krk, hlavu a plecia.

Čin zasahujúceho policajta už označili za neúmyselné zabitie. "Pravdepodobne bol mŕtvy ešte pred príchodom záchranky," skonštatoval patológ druhej pitvy Dr. Michael Baden. 

Floydova smrť stále vyháňa do ulíc amerických miest státisíce ľudí. Demonštrácie sa už konajú v 75-tich z nich. Prezident Trump oznámil mobilizáciu civilných aj vojenských síl, ktorými chce nepokoje potlačiť. Vo Washingtone D.C. nasadili aj príslušníkov federálnych policajných agentúr.

V čase Trumpovho vystúpenia v televízii zahnala polícia protesty pred Bielym domom slzotvorným plnom. Trump tiež pokarhal guvernérov, že proti demonštrantom nezasiahli dostatočne razantne. "Každému guvernérovi radím povolať Národnú gardu, ovládnuť ulice a ranu oplácať ranou," vyhlásil. 

Okrem rabovania a násilia, protesty ponúkajú aj viaceré prejavy spolupatričnosti. Od Oklahoma City po Portland si mnohí nasadení policajti na znak solidarity kľakli spolu s demonštrantmi.

V Houstone pred skupinou Afroameričanov sklonila hlavu skupina belochov a poprosila ich o odpustenie za roky rasizmu. Rodina obete vyzvala k ukončeniu násilností symbolicky na mieste, kde prišiel George Floyd o život.

Radikálni demonštranti podpálili aj policajnú stanicu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy