Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pri strete s policajtmi zomrel mladý demonštrant, do davu niekto strieľal z auta
Zdielať na

Pri strete s policajtmi zomrel mladý demonštrant, do davu niekto strieľal z auta

Radikálni demonštranti podpálili aj policajnú stanicu:

MINNEAPOLIS / Vo viacerých mestách v Spojených štátoch amerických pokračujú protesty, ktoré vyvolalo zabitie 46-ročného Afroameričana počas policajného zásahu. Sprevádzané sú rabovaním, zrážkami s policajtmi aj podpaľačstvom. Situácia si už vyžiadala ďalšiu obeť.

V Detroite zomrel v piatok neskoro večer miestneho času jeden z účastníkov tamojších protestov. Do davu, ktorý sa zhromaždil v reakcii na pondelňajšiu násilnú smrť černocha George Floyda, niekto strieľal z auta. Informovala o tom v sobotu hovorkyňa miestnej polície Nicole Kirkwood. Dodala, že žiadny policajt zbraň nepoužil.

K streľbe došlo o 23:30 miestneho času v centre mesta, kde sa policajti stretli s desiatkami protestujúcich. Obeťou bol 19-ročný muž, za mŕtveho bol vyhlásený v nemocnici. Podozrivý prišiel v športovo-úžitkovom vozidle (SUV) a vypálil do davu, povedala Kirkwood. Podrobnosti o obete ani útočníkovi neuviedla.

Zákaz vychádzania bol v Minneapolis stanovený medzi 20:00 a 6:00 miestneho času. Demonštranti ho však nedodržiavali. Situácia v meste je stále "veľmi nebezpečná", konštatoval na sobotňajšej tlačovej konferencii guvernér štátu Minnesota Tim Waltz.

V noci dokonca niekto v meste strieľal aj na policajtov, pri incidente ale nebol nikto zranený. Pentagon nariadil armáde, aby v Minneapolise v prípade nutnosti nasadila aj vojakov.

George Floyd zomrel v meste Minneapolis po tom, čo mu pri zatýkaní kľačal belošský policajt niekoľko minút na krku. Policajt Derek Chauvin, ktorý kolenom držal Floyda na zemi, bol v piatok zatknutý a obvinený z vraždy. Hrozí mu až 25 rokov väzenia.

Násilná smrť vyvolala demonštrácie vo viacerých amerických mestách, niektoré z nich sú, žiaľ, sprevádzané násilnosťami. Podľa CNN sa v piatok večer demonštrovalo v 25 amerických mestách.

V Detroite bol v piatok jeden policajt zasiahnutý kameňom a musel byť hospitalizovaný. Jeho kolegovia zatkli desiatky ľudí. Viacerí zo zatknutých pritom podľa polície neboli z Detroitu.

Tamojší demonštrácie mali vo dne pokojný priebeh, v priebehu večera ale začali byť niektorí účastníci protestu agresívni. Okolo polnoci polícia nasadila dokonca slzný plyn a dav preriedila.

Nezmyselná smrť muža v rukách polícia dostala do ulíc davy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy