Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Krvavý masaker v pôrodnici: Ozbrojenci zabili novorodencov, matky aj zdravotné sestry
Zdielať na

Krvavý masaker v pôrodnici: Ozbrojenci zabili novorodencov, matky aj zdravotné sestry

KÁBUL / Ozbrojenci prepadli v utorok pôrodnicu na západe Kábulu, pričom zomrelo 14 ľudí. Medzi obeťami sú dvaja novorodenci, matky aj zdravotné sestry, informovali afganské úrady.

Útok viedol k niekoľkohodinovej prestrelke s bezpečnostnými silami, ktoré sa počas nej snažili evakuovať zariadenie. Pätnásť ďalších osôb, medzi nimi muži, ženy aj deti, utrpelo pri streľbe zranenia.

Útok sa odohral v prevažne šiitskej štvrti Dašti Barčí, ktorá bola už aj v minulosti terčom útokov zo strany militantov z Islamského štátu. Motív útoku na pôrodnicu však nie je známy. Podľa ministerstva vnútra z nej evakuovali viac než sto matiek s deťmi, kým sa streľba skončila. Všetci traja útočníci sú podľa oficiálnych údajov mŕtvi a situácia je už pod kontrolou.

Hovorca ministerstva útok odsúdil ako “vojnový zločin a zločin proti ľudskosti”. Zatiaľ sa k nemu nik neprihlásil. Taliban zodpovednosť odmietol. Násilie poznačilo v utorok aj východnú provinciu Nangarhár, baštu Islamského štátu. Pri útoku na pohrebe tam prišlo o život 24 ľudí a 68 ďalších utrpelo zranenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy