Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Koronavírus ho takmer zabil. Českého taxikára, ktorému podali experimentálny liek, prepustili domov
Zdielať na

Koronavírus ho takmer zabil. Českého taxikára, ktorému podali experimentálny liek, prepustili domov

PRAHA / Najznámejšieho českého pacienta s koronavírusom, taxikára Roberta Markoviča, ktorý ako prvý dostal experimentálny liek remdesivir, v utorok prepustili z nemocnice. Strávil tam osem týždňov. Jeho boj sa však nekončí. Čaká ho dlhá rehabilitácia.

Čech predstúpil pred novinárov zoslabnutý, ale úplne uzdravený. Päťdesiattriročný Robert strávil vo fakultnej nemocnici 50 dní. Prijali ho na hranici života a smrti, desať dní dostával liek remdesivit, postupne sa jeho stav zlepšoval, napokon ho až odpojili z pľúcnej ventilácie. V utorok sa celý šťastný vracia domov. "Cítim sa zdravo, ta sila ešte chýba, som taky slabý, ale som šťastný," vraví vyliečený pacient. 

Pred pár dňami ďakoval personálu nemocnice, tentokrát vzdal hold jednej konkrétnej zdravotnej sestre. Jeho záchrana nesie aj slovenskú stopu. "Volá sa Markéta, pochádza z východného Slovenska, si ma veľmi obľúbila tak, ako aj ja ju," dodal.

"Tým prepustením beží ešte dvojtýždňová karanténa, ešte dva testy mu budú urobené," vraví jehoošetrujúci lekár Michal Šotola. Markoviča teraz čakajú týždne, možno mesiace rehabilitácie. Taxikárčenie chce zavesiť na klinec a vrátiť svoje služby v prospech zdravotníctva. "Rozvážať krv, som rozmýšľal, že keď sa úplne uzdravím, tak by som sa im ozval, že či mi nedajú prácu," uviedol na záver. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy