Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež František a OSN žiadajú o dočasný celosvetový mier
Zdielať na

Pápež František a OSN žiadajú o dočasný celosvetový mier

Archívna reportáž

Vo Vatikáne prebiehalo mimoriadne Urbi et Orbi.

SVET / Pápež František dnes podporil generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a pridal sa k jeho výzve, aby sa ne celom svete aspoň načas zastavili všetky vojenské konflikty a násilnosti a ľudstvo sa tak mohlo sústrediť na boj proti pandémií.

Pápež vo svojom pravidelnom nedeľnom posolstve povedal, že je potrebné venovať pozornosť  vytvoreniu humanitárnych koridorov a sústrediť sa na tých najzranitelnejších. Šéf OSN o nutnosti prímeria hovoril v pondelok. "Zastavte  ten mor menom vojna a bojujte s ochorením, ktoré pustoší náš svet" povedal. Podľa neho teraz mieroví vyjednávači znásobia svoje úsilie a pokúsia sa rozhádané strany priniesť k vyjednávaciemu stolu.

"Sme všetci súčasťou jednej rodiny. Konflikty by sa nemali riešiť vojnou ale dialógom a konštruktívnym hľadaním mierového riešenia," povedal František. Koniec násilia je podľa neho potrebné obzvlášť v dnešnej dobe, kedy je nutné všetky sily venovať zvládnutiu epidémie.

Pápež už po štvrtýkrát nepreniesol svoje nedelné posolstvo z okna Apoštolského paláca, ako to býva obvyklé, pretože  Vatikán rovnako ako celé Taliansko dodržuje prísny zákaz zhromažďovania. František svoje slová predniesol veriacim v pápežskej knižnici a pomocou streamovacej služby sa tak dostali k ľuďom.

Pápež František prednedávnom šokoval ľudí a vyzval kňazov aby išli za chorými.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy