Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Milióny obyvateľov na severe Talianska sa ocitli v karanténe
Zdielať na

Milióny obyvateľov na severe Talianska sa ocitli v karanténe

RÍM / Milióny obyvateľov v Taliansku na severe krajiny zostali uzavretí v karanténe. Dôvodom je šíriaci sa koronavírus. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na dekrét, ktorý v nedeľu v noci podpísal taliansky premiér Giuseppe Conte. Taliansko je momentálne najviac postihnutou krajinou novým typom koronavírusu.

Vo vládnej vyhláške sa má uvádzať, že sa prísne obmedzuje pohyb osôb do a z rozľahlej oblasti na severe Talianska, ktorá zahrňuje tiež metropolu krajiny Miláno a Benátky. Obmedzenie pohybu sa týka aj veľkých miest, uzavreté sú športoviská, kultúrne zariadenia aj lyžiarske strediská. 

Podľa agentúry AP karanténa bude platiť do 3. apríla, týka sa približne 16 miliónov ľudí. "Nebude žiadne premiestňovanie do alebo z týchto oblastí, s výnimkou preukázaných dôvodov súvisiacich s prácou, naliehavých prípadov alebo zdravotných dôvodov. Platí obmedzená mobilita," vyjadril sa premiér Conte.

Vyhláška nariaďuje faktickú izoláciu Lombardie, kde bolo zistených najviac prípadov nákazy, a tiež ďalších 14 provincii. Všetkým zdravotníkom boli zrušené aj dovolenky. V Taliansku novému typu koronavírusu podľahlo ďalších 133 ľudí, celkový počet mŕtvych sa vyšplhal na 366. Doposiaľ bolo potvrdených 7375 prípadov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy