Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovensko má už troch nakazených na koronavírus. Výsledky potvrdili pacienta nula
Zdielať na

Slovensko má už troch nakazených na koronavírus. Výsledky potvrdili pacienta nula

BRATISLAVA / Na Slovensku potvrdili už tretí prípad nákazy novým typom koronavírusu. Okrem nakazeného 52-ročného muža, ktorý je hospitalizovaný a izolovaný na infekčnej klinike v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, potvrdili testy nákazu aj u jeho ženy a syna. Krízové štáby už skôr informovali, že v domácej karanténe je ďalších 9 ľudí.

Okrem nakazeného otca tak ide už o ďalšie dva prípady a výsledky testov naznačujú, že pacientom nula by mal byť práve ich syn. "Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR potvrdilo ďalšie dva pozitívne prípady ochorenia Covid-19. Výsledky testov syna aj manželky sú pozitívne," potvrdilo v sobotu ráno Ministerstvo zdravotníctva SR.

Zdravotný stav 52-ročného muža je stabilizovaný, má zápal pľúc, podávajú mu antivirotiká, ktoré zaberajú a jeho stav sa zlepšuje. "Prvý identifikovaný otec rodiny je v stabilizovanom stave a bola mu nasadená liečba. Jeho dvaja príbuzní manželka a syn doposiaľ nevykazovali príznaky nákazy, ich stav je monitorovaný, sú pod neustálym dozorom lekárov a podľa vývoja ich klinického stavu im bude nasadená prípadná liečba," informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

Manželka prvého nakazeného (52-ročného muža) je z domácej izolácie premiestnená už na infekčnú kliniku do nemocnice. "Na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už tak hospitalizovaní všetci traja pacienti. Otec, syn a takisto aj manželka 52-ročného muža," potvrdila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

​Život v obci Kostolište sa nezastavil, ľudia síce majú obavu, no snažia sa byť opatrní a dodržiavať pokyny hygienikov. Počas dňa sa obyvatelia obce postupne dozvedali o prvom nakazenom mužovi na Slovensku. Informácia, že pochádza práve od nich ich prekvapila, no panike nepodľahli. "Ja to beriem reálne, čo má prísť, prišlo," vraví miestny obyvateľ. 

"O každého sa bojíme, to je jedno, či je mladý alebo starý, máme v rodine aj mladých aj starých, o každého sa bojíme, keby niečo vypuklo veľké," uviedol obyvateľ obce. Starosta ľudí upokojuje, že nie je dôvod na žiadnu paniku. Situácii sa dôkladne venujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy