Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Úrady zriadili infolinky kvôli koronavírusu. Niektoré inštrukcie sú ale prinajmenšom pochybné
Zdielať na

Úrady zriadili infolinky kvôli koronavírusu. Niektoré inštrukcie sú ale prinajmenšom pochybné

BRATISLAVA / Už niekoľko dní fungujú na Slovensku infolinky, na ktorých dostanete informácie týkajúce sa koronavírusu. Podľa niekoľkých našich divákov však od odborníkov dostali aj radu, aby išli priamo za obvodným lekárom. Na niektoré z telefónnych liniek sme preto zavolali. Bolo to ešte pred tým, ako premiér oznámil prvý prípad.

Informácie, kde volať a komu sme našli ľahko. Ako prvé sme vytočili číslo úradu verejného zdravotníctva. "Kontaktovať telefonicky svojho ošetrujúceho lekára zajtra. Buď vás objedná priamo na nejakú hodinu, aby ste tam v čakárni neboli," vysvetlili nám na infolinke úradu. 

Zisťovali sme inštrukcie odborníkov v štyroch krajských mestách - v Bratislave, v Košiciach, v Žiline a v Banskej Bystrici. A práve v Banskej Bystrici sme na linku nedovolali ani na 5. krát. Zakaždým nám to pritom zvonilo. A takýto je výsledok u ostatných infoliniek.

"Pokým máte obavy a máte tú možnosť ísť sama na infekčné, tak môžte kľudne si to prekonzultovať. A oni potom realizujú odbery na koronavírus," odkázali nás na košickej infolinke. 

"Treba volať svojmu ošetrujúcemu lekárovi. Povedať odkiaľ ste prišli, v akej časti krajiny ste boli, a teda aké máte príznaky. Lekár zhodnotí váš zdravotný stav," odporučili nám na bratislavskej infolinke. 

Najvyťaženejšiu linku mali v Žiline. "Rýchlo sa pýtajte, lebo linka je mimoriadne vyťažená. V každom prípade, ak je to takto, tak nechodiť do kolektívu a vlastne ostať v domácej izolácii," vysvetlili nám na žilinskej infolinke. 

Premiér Peter Pellegrini aj v piatok zopakoval jednotný krok pre všetkých ľudí. "Chcem všetkých vyzvať, tých, ktorí majú podozrenie, že by mohli mať príznaky tohto ochorenia, aby neši do nemocníc, aby nešli do čakární, aby neohrozovali ďalších občanov SR, ale aby poctivo telefonovali na kontaktné telefónne čísla," povedal Pellegrini. 

"Aj tie linky obsluhujú ľudia, môžu sa pomýliť. Ale my odporúčame, aby telefonicky kontaktovali svojho lekára, aby sa naozaj minimalizoval ten kontakt," reagoval hlavný hygienik SR Ján Mikas. "Ak náhodou niektorý z pracovníkov call centra odporúča fyzicky ísť k lekárovi, tak je to naozaj veľká chyba," konštatoval Pellegrini. 

A kto vlastne infolinky v súvislosti s koronavírusom obsluhuje? "Personál sú zamestnanci oddelení epidemiológie úradu verejného zdravotníctva," vysvetlil Ján Mikas. 

Na všetky tieto infolinky pritom podľa úradu verejného zdravotníctva posledné dni volá približne 500 ľudí denne. S tým, že po potvrdení prvého prípadu u nás úrad očakáva enormný nárast volajúcich.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy