Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenskí policajti tvrdia, že boli okradnutí o desiatky tisíc eur. Všetko už preveruje inšpekcia
Zdielať na

Slovenskí policajti tvrdia, že boli okradnutí o desiatky tisíc eur. Všetko už preveruje inšpekcia

BRATISLAVA / Policajti, siskári ale aj zamestnanci justičnej stráže tvrdia, že boli okradnutí o desiatky tisíc eur. Všetci sú členmi mediznárodnej policajnej organizácie IPA. Z ich účtu, na ktorom sa každoročne členovia skladajú, vraj v priebehu pár rokov zmizla obrovská suma peňazí. Všetko už preveruje inšpekcia.

Zhruba 8500 slovenských členov medzinárodnej organizácie IPA každoročne prispieva sumou 20 eur. Tieto peniaze sú určené na utužovanie vzťahov, či už na športových alebo kultúrnych podujatiach. Podozrivé machinácie majú trvať od roku 2016. Podľa Jozefa Šmidoviča, na zvláštne prevody upozorňovali vedenie na národných kongresoch dlhšiu dobu. Nakoniec na pokladníčku a na výkonné prezídium podali trestné oznámenie.

​"Nie je dodržiavaná disciplína, rozpočet, presúvajú sa peniaze rôznymi spôsobmi a jednoducho sme neboli vypočutí, pretože pri konečnom hlasovaní vždy nás prehlasovali, dokonca sme boli osočovaním že sme rozbíjači," uviedol sekretár Územnej úradovne IPA Trnava Jozef Šmidovič. Z pokladnice údajne zmizlo až 130 tisíc eur. Prípadom sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby. Trestné stíhanie, ale zatiaľ začaté nebolo.

"Úrad inšpekčnej služby prijal trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu sprenevery. Vyšetrovateľ v súčasnosti vykonáva všetky kroky potrebné pre rozhodnutie o ďalšom postupe vo veci," vyjadrila sa hovorkyňa MV SR Petra Friese. "Konal som všetko, čo bolo potrebné. Verím, že revízna komisia si urobí svoju robotu, a potom budeme vedieť k tomu pristupovať," povedal prezident IPA Slovensko Ján Kováčik.

Pokladnicu má na starosti, policajtka z Prezídia policajného zboru, ktorá pracuje na kriminálke. So ženou sme sa spojili telefonicky. "Som pripravená, spolupracovať s OČTK, verím, že sa rýchlo veci vyriešia a dajú na pravú mieru," uviedla pokladníčka IPA Slovensko.

"Vyberala a používala tieto peniaze na súkromné účely, rôznymi machináciami dokonca dokázala sfalšovať výpisy a podklady pre kontrolnú komisiu. Heslo polície je pomáhať a chrániť no, oni si síce pomáhali sebe a chránia teraz samých seba. Na Slovensku je to tak, že nie je vinný ten, čo pácha trestnú činnosť a porušuje zákony, ale vinný je ten, ktorý na ňu poukáže," skonštatoval Šmidovič. Mimoriadny kongres združenia IPA je naplánovaný na koniec marca. Na kongrese sa bude rozhodovať, čo bude ďalej s vedením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy