Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Migranti v patovej situácii. Hranice do Európy majú zatvorené, no nechce ich už ani Turecko
Zdielať na

Migranti v patovej situácii. Hranice do Európy majú zatvorené, no nechce ich už ani Turecko

Turecký prezident Erdoan vydal príkaz pre pobrežné stráže, aby migrantom nedovolili plávať cez Egejské more. Dôvodom nie je zmena jeho rozhodnutia, ktorým otvoril migrantom hranice a už im nebráni v ceste do Európy, ale to, že prechod cez more je veľmi nebezpečný. Situácia na turecko-gréckej hranici sa v uplynulých dňoch zdramatizovala. Gréci netolerujú ilegálnu migráciu a Turci zasa migrantov nechcú pustiť späť.

Dňom aj nocou sa snažia migranti z tureckého územia dostať akýmkoľvek spôsobom do Grécka. A grécka polícia, pobrežná stráž a armáda im v tom bránia. V uplynulých dňoch odrazili tisícky pokusov o ilegálne prekročenie hraníc a len za uplynulých 24 hodín 27 osôb zatkli.

"Chceme ísť do Európy, nechceme zostať v Turecku, hoci na nás bolo dobré. My chceme lepšiu budúcnosť. Gréci na nás nie sú dobrí, útočia na nás a nechcú nás pustiť do Európy," vraví Hakim. 

Utečenecká dohoda s Tureckom je mŕtva tvrdí grécky premiér Mitsotakis. Turecko podľa jeho vyjadrení nielen nedodržiava dohodu uzavretú s Európskou úniou výmenou za finančnú pomoc, ale systematicky podporuje migrantov v ich snahách.

Situácia priamo pred hranicami: 

"Turecko neustále zneužíva migrantov na dosiahnutie svojich cieľov. Vláda ich dokonca vozí hromadne k hraniciam. A Grécko robí to, čo každá suverénna krajina a bráni svoje hranice pred ilegálnou migráciou," bráni sa grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. 

Premiér neustále opakuje, že Grécko nie je zodpovedné za aktuálnu krízu, len sa bráni. "Migranti stoja pred hranicou a hádžu po Grékoch kamene a oni odpovedajú slzotvorným plynom," vraví migrant zo Sýrie.

Ešte včera Ankara oznámila, že na hranice pošle tisíc policajtov, ktorí budú brániť migrantom v návrate späť, čím sa utečenci dostali do patovej situácie. Grécko ich nepustí, do Turecka sa nevrátia a z oboch strán okolo nich pristávajú kanistre so slzotvorným plynom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy