Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Súd rozhodol o udelení pobytu pre cudzinca na Slovensku. Šťastie manželov ale trvalo len tri dni
Zdielať na

Súd rozhodol o udelení pobytu pre cudzinca na Slovensku. Šťastie manželov ale trvalo len tri dni

BRATISLAVA/BANSKÁ BYSTRICA / Cudzinecká polícia na Slovensku odmietla ďalšieho cudzinca, hoci jeho manželkou je už 3 roky Slovenka. Banskobystrická polícia ich sobáš najskôr označila za účelový. A hoci Najvyšší súd platnosť manželstva potvrdil, životný príbeh týchto ľudí sa vyvíja úplne inak.

"Zrejme to tu funguje tak, že tu vám niekto bude diktovať s kým, kedy a kde môžete žiť. Je to strašne dlhá doba, je to zúfalstvo," hovorí manželka Tunisana, Alena. "Najvyšší súd rozhodol o tom, že má sa pokračovať v manželstve. Čiže manželia majú spolu aj žiť a majú byť umožnené takéto práva a tento status manželovi," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Tak sa aj stalo. "Cudzinecká polícia rozsudok Najvyššieho súdu SR v plnej miere rešpektovala a v jeho intenciách rozhodla o udelení pobytu dňa 15.11.2019," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Šťastie manželov ale trvalo len 3 dni. "Tri dni bez toho, aby môj manžel, čo len vstúpil na územie Európy, alebo Schengenského priestoru," vraví Alena. 

Ďalší šok u Aleny nastal vtedy, keď dostala oznámenie o začatí nového konania o zrušení trvalého pobytu. Medzitým jej manžel už stihol vycestovať na slovenskú ambasádu v Káhire pre víza. Tie mu nakoniec zamietli. Rovnako mu cudzinecká polícia zrušila pobyt. Rozhodnutie ale doteraz nie je právoplatné.

"Dňa 18.11.2019 bolo na OCP PZ doručené stanovisko spravodajskej služby, že nesúhlasí s udelením pobytu pre uvedeného cudzinca. Vzhľadom na to, že nesúhlas s udelením pobytu bol doručený až po jeho udelení, nemohla byť jeho žiadosť zamietnutá, ale muselo byť vydané rozhodnutie o zrušení pobytu," vysvetľuje Bárdyová. 

SIS sa k tomuto prípadu nevyjadrila. Poškodená Alena tvrdí, že jej na polícii odporučili, aby sa zbalila a odišla za manželom. Ona má ale dve deti, ktoré tu majú väzby a dcéra už začala v športe reprezentovať aj Slovensko. Túto situáciu ťažko znáša aj Tunisan Houssem. "Manžel sa izoloval pred všetkými. Je zavretý doma a znáša to veľmi zle," hovorí Alena. 

K postupu cudzineckej polície má ale výhrady aj expertka na trestné právo. "Nemôže úrad hraničnej a cudzineckej polície konať len tak, že proste sa úplne oprie v celom rozsahu o odporúčajúcej stanovisko SIS," myslí si Kurilovská. Do tohto prípadu už vstúpila aj verejná ochrankyňa práv. Aj v tejto veci totiž polícia vo svojom rozhodnutí neuviedla presné dôvody, prečo je Tunisan pre Slovensko nepohodlný. Podľa právnika je to v rozpore s rozhodnutím ústavného súdu. "Ktorý práve na toto poukazoval, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, keď nevedel tento človek, prečo mu bol zrušený trvalý pobyt," poukazuje advokát Milan Ficek. 

"Kancelária verejného ochrancu práv sleduje vývoj daného prípadu. Vo vzťahu k neudeleniu národných víz, je podnet v štádiu preskúmania," vyjadrila sa Michaela Pavelková, hovorkyňa verejného ochrancu práv. Verejná ochrankyňa práv chce rovnako preskúmať aj právoplatné rozhodnutie cudzineckej polície. To ale ešte nie je.

"Musia sa prijať záväzené predpisy k tomu, ako takéto situácie riešiť, pretože tým sa výrazným spôsobom zasahuje do základných ľudských práv a osôb," dodala Kurilovksá. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Najčítanejšie správy