Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kristína prišla do nemocnice s podozrením na koronavírus. Poslali ju domov
Zdielať na

Kristína prišla do nemocnice s podozrením na koronavírus. Poslali ju domov

BRATISLAVA / Pre šíriaci sa koronavírus rastú aj obavy Slovákov. Tí, ktorí sa vrátili z Talianska - a sú ich už desiatky - sa pri príznakoch chrípky či zvýšenej teplote chcú dať radšej skontrolovať. Urobila tak aj mladá žena z Bratislavy, ale v Univerzitnej nemocnici na oddelení infektológie ju lekár poslal preč s tým, že sa už nebude obliekať do ochranného odevu a má prísť ráno. Pacientku s podozrením na koronavírus poslal domov aj napriek tomu, že na infekčné prišla s odporúčaním z pohotovosti.

Redakcii Televízie JOJ sa ozvala mladá žena, ktorá do Bratislavy pricestovala z Milána. Pre pretrvávajúce vysoké teploty v utorok navštívila lekára. "Okolo 11:00 hodiny doobeda som sa rozhodla, že sa pôjdem vyšetriť na koronavírus, pretože som sa pred týždňom vrátila z Milána," vraví Kristína. 

V Univerzitnej nemocnici v Petržálke ju izolovali, vyšetrili a poslali na kliniku infektológie na Bratislavské Kramáre. "A najhoršia vec, ktorú mi povedali bolo, že oni sa nebudú prezliekať dvakrát do ochranných návlekov, pretože predsa len musia šetriť. Tak čo som mala robiť? Išla som domov, do domácej izolácie a dnes ráno som prišla znova," opisuje udalosti Kristína. 

Zvláštny postup

Na vyšetrenie čakala vonku pred budovou, vraj z bezpečnostných dôvodov vyše hodiny. Službukonajúci lekár už mal ochranný odev. "Vzali mi krv, spravili mi výtery a povedali, že mám na výsledky čakať nejaké dva dni," pokračuje mladá žena s tým, že sa zdravotný personál opýtala, či ju a iných čakajúcich v čakárni nehospitalizujú. "Povedali mi, že z kapacitných a personálnych dôvodov to nie je možné, aby nás hospitalizovali a čakali či sme pozitívni alebo nie sme," dodala. 

Televízia JOJ v tejto súvislosti oslovila vedenie nemocnice, ministerstvo zdravotníctva a aj Úrad verejného zdravotníctva SR či postup lekárov bol správny. Na ich reakciu redakcia čaká. Zatiaľ sa na Slovensku vírus nepotvrdil. 

Pokyny ako postupovať, aby ste sa vyhli komplikáciám, aké mala Kristína, sa dozviete vo večernej reportáži Evy Bariovej v Novinách o 19:30

Vírus na všetkých kontinentoch 

Koronavírus už zasiahol všetky kontinenty. V Európe ho zaznamenali v 12. krajinách. Nové prípady hlási Nemecko aj Taliansko. Celkový počet nakazených presahuje 81 tisíc, pričom o život vírus doteraz pripravil takmer 2800 ľudí. Prvý prípad najnovšie potvrdili v Alžírsku a zrejme aj v Brazílii. Najviac obetí v Európe zostáva v Taliansku – 11. Tamojšie metropoly na svoje pomery zívajú prázdnotou. "Sme v karanténe. Akoby sa tu zastavil život. Všetko je zatvorené, ani na pohreby nepustia viac ako 2-3 najbližších príbuzných. Všetci sa tu poznáme a sme si blízki. Včera zomrel otec môjho blízkeho priateľa, ale na pohreb ma nepustia," vraví miestny Mario Borra. 

Stovky ľudí izolovali v hoteli potom, ako dvojici dovolenkárov z Talianska diagnostikovali nový koronavírus. Medzi hosťami je šesť Čechov. Jedna dospelá žena a päťčlenná rodina. "Sme tu s päťročným dievčatkom, sme na rodinnej dovolenke, máme tu ešte dve dospievajúce deti a minimálne o to dievčatko sa naozaj bojíme," hovorí Michal, ktorý dovolenkuje na Tenerife. Aj keď úrady odporučili hosťom neopúšťať izby, mnohí to vraj ignorujú. Jeden z dovolenkárov dnes na ležadlách napočítal takmer 270 opaľujúcich sa ľudí. 

Pozrite si reportáž o situácii vo svete: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy