Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Colníkov prekvapila netradičná zásielka, v ktorej bol ľudský mozog
Zdielať na

Colníkov prekvapila netradičná zásielka, v ktorej bol ľudský mozog

Archívna reportáž

Colníci z Kysúc naháňali auto až do susedného Česka. V aute našli drogy.

USA / Nádobu našli ešte 14. februára počas rutinnej prehliadky kanadského poštového auta na priechode Blue Water Bridge medzi americkým štátom Michigan a kanadskou provinciou Ontário.

Amerických colníkov prekvapila na hranici s Kanadou netradičná poštová zásielka, v ktorej sa nachádzal pohár s ľudským mozgom. Nádobu našli ešte 14. februára počas rutinnej prehliadky kanadského poštového auta na priechode Blue Water Bridge medzi americkým štátom Michigan a kanadskou provinciou Ontário. Uviedol to americký Úrad colnej a pohraničnej ochrany (CBP) s tým, že sa nachádzala v balíku označenom ako "starožitný výučbový preparát", ktorý smeroval z Toronta do mesta Kenosha vo Wisconsine.

"Po otvorení zásielky príslušníci CBP zistili, že balík obsahuje exemplár ľudského mozgu vo vnútri sklenenej nádoby z číreho skla bez akejkoľvek dokumentácie na podporu jej zákonného vstupu do Spojených štátov," cituje spravodajský portál BBC vyhlásenie úradu. Regionálny riaditeľ CBP Michael Fox upozornil na prísne pravidlá týkajúce sa takýchto zásielok, ktoré vydáva Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Úrad sa v súčasnosti s centrom radí o predpisoch týkajúcich sa "infekčných biologických činiteľov, infekčných látok a vektorov pre konečné umiestnenie exemplára".

Nie je to po prvý raz, čo sa americkí colníci stretli pri kontrole s podivnosťami. V roku 2014 zhabali na letisku v Los Angeles 67 živých Obloviek žravých (Achatina fulica), ktoré cestovali do Kalifornie z Nigérie. Tieto obrovské africké slimáky sú v Spojených štátoch zakázané a keďže môžu prenášať škodlivé parazity, tak ich úrady neskôr spálili. V roku 2006 zase americkí colníci zhabali osem ton prehistorických fosílií vrátane dinosaurích vajec, ktoré zrejme do krajiny prepašovali z Argentíny.

Aj na slovenských hraniciach colníci riešia kuriózne prípady. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy