Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V roku 2019 odviedol Colný úrad Bratislava do štátneho rozpočtu 2,5 miliardy eur
Zdielať na
Noviny.sk

V roku 2019 odviedol Colný úrad Bratislava do štátneho rozpočtu 2,5 miliardy eur

BRATISLAVA - V roku 2019 odviedol Colný úrad (CÚ) Bratislava do štátneho rozpočtu 2,5 miliardy eur, z čoho výber spotrebných daní predstavoval 1,7 miliardy, výber DPH bol na úrovni približne 790 miliónov a cla približne 5,9 milióna eur. Celková suma, ktorú odviedol CÚ Bratislava predstavuje 50 percent celkových odvodov za colnú časť finančnej správy. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu Bratislava Drahomíra Adamčíková.

V hlavnom meste sídli väčšina firiem s celoslovenskou pôsobnosťou a až 30 percent všetkých daňových subjektov, ktoré podliehajú agende spotrebných daní. Z tohto dôvodu je CÚ Bratislava na čele vo výbere cla a daní. Najviac za celé Slovensko odviedla do štátneho rozpočtu pobočka Prístav, kde bol vymeraný colný dlh skoro 600 miliónov eur. „Pobočka Letisko patrí medzi najzaťaženejšie, nakoľko sa tu prepustí vyše 23 percent všetkých dovozov. Pobočka na ulici J. Jonáša sa zase môže pýšiť prvenstvom v počte vývozných colných vyhlásení. Bratislavská pobočka Pošta je najvyťaženejšou v rámci piatich colných poštových pobočiek v SR. Ročne ňou prejde viac ako 1,3 milióna zásielok,“ uviedla Adamčíková.


Na letisku M. R. Štefánika v roku 2019 zachytil CÚ viac ako 82-tisíc kusov cigariet, 27,5 kg tabaku, vyše 14-tisíc kusov bezdymových tabakových výrobkov či takmer 40 litrov liehových nápojov. Ohlasovaciu povinnosť si nesplnilo 14 osôb a dokopy neprihlásilo pri dovoze z tretích krajín peňažnú hotovosť vo výške 156 350 eur. Okrem iného zaistili aj 176 kg mäsových a mliečnych výrobkov, ktorých dovoz je z tretích krajín na Slovensko zakázaný. Pri vývoze tovaru mimo Európsku úniu sa 20 osôb pokúsilo o podvod pri TAX FREE, požadovali vrátiť DPH pri tovaroch s celkovou výškou 128 340 eur.

Stanica CÚ sídliaca na bývalom hraničnom priechode Berg zaistila viac ako 50-tisíc kusov cigariet, vyše 67 litrov nelegálneho alkoholu a 150 litrov nafty. V minulom roku skončilo v rukách bratislavských colníkov taktiež 30-tisíc kusov príslušenstva k mobilom, vyše 12-tisíc kusov hračiek a parfumov alebo viac ako sedem tisíc kusov odevov. V roku 2019 riešili aj prípad zadržania štyroch migrantov na bývalom hraničnom priechode v Jarovciach.

Najčítanejšie