Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Počet obetí koronavírusu v Číne stúpol na 1770. Pomôcť by mala včasná diagnostika
Zdielať na

Počet obetí koronavírusu v Číne stúpol na 1770. Pomôcť by mala včasná diagnostika

ČÍNA / Japonské úrady potvrdili, že na britskej výletnej lodi Dajmond Princes, ktorá kotví v Jokohame a je v karanténe sa objavilo ďalších 99 prípadov koronavírusu. Celkovo teda počet chorých stúpol na 454. Americké úrady poslali do Japonska dve lietadlá, ktoré odviezli amerických občanov. Nakazení pacienti do vlasti necestovali, zostali v opatere japonských zdravotníkov. Pre svojich občanov pošle lietadlá aj Austrália. Túto možnosť zvažuje aj Kanada, Južná Kórea, Taliansko a Hongkong. Celkovo stihli na lodi otestovať na prítomnosť vírusu približne tretinu z 3700 cestujúcich.

Počas víkendu sa na mapu úmrtí na vírus Covid 19 pridala aj Európa, kde nákaze podľahol 80-ročný čínsky turista vo Francúzsku. Celkovo sa počet obetí vyšplhal už na 1770. Drvivá väčšina úmrtí pripadá na čínsku pevninskú provinciu Chu-pej, obete ale potvrdilo aj Japonsko, ostrovný Hongkong, Filipíny a Tajvan.

Práve Tajvan spustil testovanie všetkých pacientov, ktorí vykazujú známky nákazy a nedávno cestovali do zahraničia. Úrady zakázali vstup do krajiny obyvateľom Číny a všetkým, ktorí nedávno Čínu navštívili. Školy z bezpečnostných dôvodov predĺžili žiakom a študentom novoročné prázdniny až do konca februára.

"Sme naozaj radi, že situácia vo Wuchane sa výrazne lepší. Najmä v uplynulých dňoch vidíme prostredníctvom skoršej diagnostiky a okamžitého nasadenia liečby pokles kritiky chorých pacientov. Z 38% klesli čísla na 18%," vyjadril sa Guo Janchong, čínska zdravotnícka komisia.

Loď Diamond Princes budú zrejme húfne opúšťať pasažieri. Z plavidla už evakuovali Američanov a k tomuto kroku sa pridávajú aj ostatné krajiny, ktoré majú na palube svojich občanov. Z Európy plánuje do Japonska poslať špeciál Taliansko, ktoré má na lodi 35 obyvateľov, vrátane niekoľkých členov posádky a kapitána. Zvrat nastal aj pri lodi Westerdam, ktorá zakotvila po odmietnutí 5-tich krajín napokon v Kambodži. Lekári odhalili, že na plavidle je 83-ročná Američanka nakazená koronavírusom.

"Sme v kontakte so všetkými našimi cestujúcimi. V lietadle, ktoré pre nich pošleme budeme prevážať aj obyvateľov z Nového Zélandu. Dohodli sme sa na tom s premiérkou Ardernovou," uviedol austrálsky premiér Scott Morrison.

Epidémiou sa zaoberala aj mníchovská bezpečnostná konferencia. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie na nej opätovne potvrdil, že zatiaľ nie je možné určiť v akej etape sa momentálne nachádzame. Vyjadril svoje obavy o krajiny s menej rozvinutým zdravotníctvom, kde by rozšírenie vírusu mohlo mať katastrofálne následky. Dodal ale, že na výskyt by sa mali pripraviť všetky krajiny.

Prvá obeť koronavírusu v Európe. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy