Zatiahnuté
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Súrodenecká súdržnosť sa v prípade ťažko chorej sestry nestretla s pochopením. Škola reagovala vylúčením
Zdielať na

Súrodenecká súdržnosť sa v prípade ťažko chorej sestry nestretla s pochopením. Škola reagovala vylúčením

POTH / Keď jeho malá sestrička ochorela na vážne auto-imunitné ochorenie, brat jej chcel pomôcť ako najlepšie vedel. Keďže jeho sestra si veľmi potrpela na svoje krásne husté kučeravé vlasy, o ktoré v dôsledku choroby prišla, rozhodol sa, že jej tými vlastnými pomôže. Nechal ich rásť, aby z nich bolo možné urobiť parochňu. Ale v škole sa stretol nielen s nepochopením, ale doslova s vylúčením.

"Začalo sa to nevoľnosťou a bolesťami hlavy," opísala svoj chorobu Maggie Johnson. 11-ročnej Texasanke sa vlani v októbri obrátil život hore nohami. Lekári jej diagnostikovali vážne autoimunitné ochorenie. "Mám za sebou chemoterapiu aj dialýzu," priblížila Maggie. 

A to sa prejavilo na vlasoch, o ktoré postupne prichádzala. Jej 16-ročný brat Newt a súčasne jej najlepší kamarát sa preto rozhodol, že jej pomôže a nechá si narásť vlasy, z ktorých by sa dala vyrobiť parochňa. "Aspoň niečím som jej chcel pomôcť," vysvetlil Newt. "Keď som sa to dozvedel, bol som naozaj hrdý na vzťah, ktorý naše deti majú," poznamenal otec detí Alan. 

Na parochňu potrebovali vlasy dlhé minimálne 35 centimetrov. Ale vtedy nastal problém. Riaditeľ jeho školy mu prikázal, aby sa dal ostrihať. "Povedal mi, že ak sa do pondelka neostrihám, nech už ani do školy nechodím," uviedol Newt. 

Úprava vlasov a ich primeraná dĺžka je stanovená aj v príručke pre študentov. Chlapci môžu mať vlasy dlhé maximálne nad uši. Brat sa ale pomoci pre sestru vzdať nechcel, a tak sa do školy nevrátil. A otec mu tento krok rozhodnutie schválil. "Ak niečomu naozaj veríte, musíte sa za to postaviť," reagoval Newt.

Newt teraz čaká na správnu dĺžku. A rozhodol sa pokračovať aj ďalej. Plánuje si vlasy nechávať narásť a strihať a pomôcť tým aj iným pacientom, ktorí v dôsledku liečby prišli o vlasy. Momentálne sa vzdeláva doma.

Dvojnásobná tragédia. Nečakaná smrť matky stojí za zabitím jej štvormesačného syna: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy