Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Brexit je už za dverami. Toto je dôležité pre Slovákov žijúcich v Británii a Írsku
Zdielať na

Brexit je už za dverami. Toto je dôležité pre Slovákov žijúcich v Británii a Írsku

SLOVENSKO/VEĽKÁ BRITÁNIA / Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska odíde z Európskej únie už v piatok - oficiálne to bude o polnoci z piatka na sobotu. Únia tak príde o 66 miliónov ľudí. Pre Slovákov na ostrovoch je podstatné, že by sa pre nich od februára nemalo nič meniť.

Netreba sa teda báť, že by od soboty niekto niekoho nasilu vyháňal. "Je dôležité, aby do piatka 31. januára všetci tí, ktorí mienia ďalej ostať vo Veľkej Británii, sa zaregistrovali na webových portáloch a úradoch, tak ako to požaduje Británia," uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini.

Od februára sa začne 11-mesačné prechodné obdobie, počas ktorého by ani občania, ani podnikatelia nemali pocítiť nejaké zmeny. Vyjednávačov Londýna a únie však čaká veľmi náročný proces dohodnúť do konca roka budúce vzájomné vzťahy.

Veľmi dôležitá bude po brexite aj sociálna oblasť. Minister Richter hovorí, že zhruba stotisíc Slovákov v Spojenom kráľovstve by malo mať rovnaké práva a povinnosti ako Briti v našej krajine. "Reciprocita - ak sa nám toto podarí naplniť, čo sme sa dohodli s kolegami v Británii, som presvedčený, že bude dobre," vyjadril sa minister práce SR Ján Richter.

Podľa našich predstaviteľov je kľúčové, aby rokovania s Londýnom viedla EÚ ako silný celok, a nie každý štát samostatne. Týka sa to aj zložitého finančného systému, kam patria aj banky či poisťovne. "Všetkých 19 krajín eurozóny, eurosystému podporuje jednotný postup," povedal guvernér NBS Peter Kažimír.

EÚ odobrila brexitovú dohodu. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy