Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dráma na výletnej lodi v Taliansku. 6 tisíc ľudí uväznených, na palube môže byť koronavírus
Zdielať na

Dráma na výletnej lodi v Taliansku. 6 tisíc ľudí uväznených, na palube môže byť koronavírus

RÍM / Tisíce cestujúcich uviazli na palube výletnej lode v prístave mesta Civitavecchia, ktoré sa nachádza severne od Ríma. U dvoch čínskych pasažierov sa totiž objavilo podozrenie na koronavírus. Vylodenie zakázali v obave z prípadného rozšírenia choroby talianske úrady.

Na palube lode Costa Smeralda sa nachádza 6000 pasažierov, ktorí musia počkať, kým zdravotníci prítomnosť koronavírusu nevyvráti. Ako uviedol hovorca prepravnej spoločnosti Costa Crociere, bude trvať niekoľko hodín, než bude jasný ďalší postup. Výsledky majú byť podľa neho k dispozícii dnes popoludní.

Podozrivou dvojicou je pár z Macaa. Ide o manželský pár, ktorý priletel 25. januára do severotalianskeho Milána a v rovnaký deň sa v prístavisku Savona nalodil na loď Costa Smeralda. U oboch manželov sa prejavila horúčka a dýchacie ťažkosti.

Loď s nimi počas týždňa navštívila tiež francúzsky prístav Marseille, španielsku Barcelonu a hlavné mesto na ostrove Mallorca. Obaja pasažieri, u ktorých je podozrenie na koronavírus, sú od ostatných izolovaní.

Smrtiaci koronavírus, ktorý vyvoláva ochorenie s príznakmi chrípky a niekedy môže spôsobiť aj zápal pľúc, sa rozšíril už do dvadsiatky štátov sveta, prevažne ázijských. V Číne si zatiaľ vyžiadal 170 obetí a na 7800 ľudí je nakazených, úrady v Macau na juhu Číny hlásili v stredu sedem nakazených. Niekoľko prípadov infekcie hlásia aj európske krajiny, ktoré prijímajú opatrenia proti rozšíreniu nákazy. Priame letecké spojenie s pevninskou Čínou zrušili napríklad britské aerolinky British Airways.

Nový koronavíris sa šíri ďalej. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy