Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Hasiči verzus policajti. Drsné strety mužov v uniformách v parížskych uliciach
Zdielať na

VIDEO: Hasiči verzus policajti. Drsné strety mužov v uniformách v parížskych uliciach

PARÍŽ / Nepokoje opäť zachvátili Paríž. Polícia používa slzný plyn a obušky proti hasičom požadujúcim zvýšenie miezd.

Parížske ulice zaplnili tentokrát muži v uniformách na oboch stranách protestov. Strety medzi francúzskou poriadkovou políciou a uniformovanými hasičmi na protestoch vyústili až k použitiu obuškov a štítov. Policajti takto chceli korigovať dav nahnevaných hasičov v prilbách. Francúzska polícia zasiahla vodnými delami proti hasičom, ktorí demonštrovali v centre Paríža za zvýšenie platov a proti prepúšťaniu. 

Tisíce hasičov usporiadali demonštráciu vo francúzskom hlavnom meste ako súčasť dlhodobého protestného hnutia, ktoré žiadalo o lepšiu plácu a podmienky, vrátane zvýšenia bonusu za nebezpečenstvo, ktorý sa od roku 1990 nezmenil.

Niektorí hasiči zapálili uniformy ako symbolické gesto, následne tieto požiare kolegovia zahasili. Avšak ako sa skupina hasičov pokúsila prejsť do bočných uličiek, poriadkoví dôstojníci ich vytlačili späť, pričom použili slzný plyn, na základe čoho prepukla bitka. Demonštranti hádzali ohlušujúce petardy, aby upozornili na svoju podľa nich žalostnú situáciu. Polícia proti nim zasiahla po tom, keď začali preliezať policajné zátarasy.

Vo Francúzsku majú demonštrácie a štrajky za zvýšenie platov a zlepšenie pracovných podmienok bohatú tradíciu, pričom odborári sa často uchyľujú aj ku krajným metódam boja.

Videá zo stretov si v okamžiku podmanili sociálne siete a vyvinuli tlak na vládu, aby viac dohliadala na taktiku francúzskej polície pri kontrole davu na demonštráciách. Minulý utorok napríklad odborári protestujúci proti plánovanej dôchodkovej reforme na niekoľko hodín centrálne vypli prívod elektriny na južných predmestiach Paríža. Bez elektriny sa tak ocitli tisíce domácností či obchodov a nepremávali napríklad ani vlaky na parížske letisko Orly. "Výpadok elektriny neznamená koniec sveta," reagovali následne odborári v televízii BFM-TV na hnev obyvateľov Paríža.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy