Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
NAKA začala trestné stíhanie voči Ľubošovi Blahovi. Môže za to kosák a kladivo
Zdielať na

NAKA začala trestné stíhanie voči Ľubošovi Blahovi. Môže za to kosák a kladivo

BRATISLAVA / NAKA začala trestné stíhanie voči poslancovi NR SR za Smer-SD Ľubošovi Blahovi pre fotku s kosákom a kladivom, ktorú mal zverejniť na sociálnej sieti. Informáciu pre TV JOJ potvrdil aj samotný poslanec.

NAKA uviedla, že začal trestné stíhanie Ľuboša Blahu kvôli fotke s kosákom a kladivom, konkrétne pre zločin rozširovania extrémistického materiálu v súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu, smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. "V polovici januára vyšetrovateľ národnej kriminálnej agentúry začal trestné stíhanie vo veci zločinu rozširovania extrémistického materiálu v súbehu s prečinom prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Vo veci nie je nikto obvinený. Viac informácií k prebiehajúcemu vyšetrovaniu v súčasnosti nebudeme poskytovať," informoval Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. 

TV JOJ sa skontaktovala telefonicky s poslancom, ktorý sa momentálne nachádza v zahraničí. Ľuboš Blaha sa k celej situácii vyjadril: "Prečítal som si to pred štyrmi minútami v Denníku N, takže je to pre mňa nová informácia. Myslím si, že ide o ďalší útok na slobodu slova, čo začína byť typické pre slovenskú politiku. A považujem to za veľmi nešťastné. V prípade symbolov kosáka a kladiva, treba zdôrazniť, že sú to symboly červenej armády, ktorá nás oslobodila v druhej svetovej vojne. A vyjadriť úctu je morálnou povinnosťou slovenského politika. Je to zároveň symbolom ľavicových hnutí, ktoré sa snažili vybudovať lepšiu spoločnosť. Samozrejme, v praxi došlo k mnohým chybám, ktoré som vždy kritizoval. Ale na druhej strane treba povedať, že už aj v minulosti Európsky súd rozhodol, že tieto symboly nie sú extrémistické a automaticky neznamenajú, že by niekto obhajoval zločiny bývalého režimu, naopak, môže ísť o veľmi dôležité veci, ako sú sociálna spravodlivosť a pomoc pracujúcim ľuďom, čo je aj môj prípad. Keď polícia začne takéto právne stíhanie, tak má vážne rezervy v právnej oblasti."

Poslanec zároveň podotkol, že podobný prípad sa už riešil na nadnárodnej úrovni: "V prípade týchto symbolov už bolo rozhodnuté v kauze maďarského politika, kde Európsky súd pre ľudské práva jasne povedal, že tieto symboly môžu značiť aj obdobu dôležitých ľavicových hodnôt. A takéto niečo by vyšetrovateľ NAKY mal vedieť a podanie, ktoré išlo z pána Dostála jednoznačne zamietnuť. Už som mal skúsenosť, že som bol vyšetrovaný NAKOU za použitie týchto symbolov a NAKA to zamietla, lebo vyšetrovatelia si spravili domácu úlohu a zistili, že takéto niečo neobstojí."

Trestné oznámenie mal podať podpredseda OKS Juraj Petrovič:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy