Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Účinná metóda proti podvodníkom. Policajti skontrolujú na aute aj stav kilometrov
Zdielať na

Účinná metóda proti podvodníkom. Policajti skontrolujú na aute aj stav kilometrov

VARŠAVA / Policajti u našich susedov majú novú účinnú metódu na boj proti stáčaniu kilometrov. Počas bežnej cestnej kontroly vám môžu skontrolovať stav tachometra. Ak to nesedí s údajmi zo stanice technickej kontroly, máte problém.

Mnohé podvody s ojazdenými autami, na ktorých bola upravená dĺžka najazdenej vzdialenosti, prinútila zákonodárcov v Poľsku, aby prijali zakročili. "Podľa novely je trestným činom už len samotné stočenie kilometrov mechanikom, ale aj to, ak to mechanikovi niekto prikáže. Doteraz bol trestne zodpovedný iba majiteľ auta, ktorý často ani nemusel o stočených kilometroch pri kúpe vedieť," informuje hovorca polície Sebastian Gleń. 

Pri každom zastavení vozidla policajtom je tak vodič povinný strpieť kontrolu stavu najazdených kilometrov. Stav tachometra mohli doteraz kontrolovať iba na to určené orgány, od nového roku však táto povinnosť prešla na políciu.

"Cieľom týchto kontrol je znížiť počet dopravných nehôd, ale aj odhaliť trestné činy v súvislosti s úpravou merača najazdených kilometrov," dodala Joanna Radwańska z dopravnej polície. 

"Je to dobrá vec, vedieť čo jazdí po našich cestách a či je to v súlade s technickou kontrolou. Podporujem to./ Nie som si istá, či by sa tým mala zaoberať polícia, pretože to predstavuje zdržanie, ale kontrola tohto druhu je dobrá vec," vyjadruje sa verejnosť. 

Prvé úspechy sa dostavili krátko po zavedení nového zákona. Desiatky áut so stočenými kilometrami stále jazdia po poľsko-slovenskom pohraničí. "Pri náhodnej kontrole sme objavili auto, ktoré malo na počítadle 144tisíc kilometrov. Keď sme to porovnali s databázou, tak sme zistili, že to isté auto malo pred dvomi rokmi najazdených až 190tisíc. Išlo jednoznačne o stočené kilometre," hovorí Gleń. 

Zákon sa vzťahuje aktuálne najmä na poľských vodičov. Slovenské autá sa totiž nenachádzajú v medzinárodnej evidencii najazdených kilometrov a neexistuje okrem staníc technickej kontroly spôsob, akým úpravu tachometra zistiť. Do trestného zákona bol pridaný aj nový paragraf, ktorý tam doteraz chýbal. Za zmenu ukazovateľa prejdenej vzdialenosti tak môžete skončiť aj vo väzení.

"Ide o trestný čin, za ktorý môže byť uložený trest odňatia slobody až na 5 rokov," potvrdila Radwańska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy