Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA: Dym z austrálskych požiarov obíde celú Zem. Vo viacerých krajinách už zmenil farbu oblohy
Zdielať na

NASA: Dym z austrálskych požiarov obíde celú Zem. Vo viacerých krajinách už zmenil farbu oblohy

Dym je taký hustý, že nevidieť ani svetlo baterky. Slováci v Austrálii zažívajú ohnivé peklo:

BRATISLAVA / Stovky lesných požiarov ohrozujú Austráliu už niekoľko mesiacov, vyžiadali si už takmer tri desiatky obetí a stovky domovov. Podľa najnovších údajov z NASA obíde dym z masívnych požiarov celú Zem.

Informuje o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), podľa ktorého oblaky dymu z požiarov v čase Nového roka prešli cez Južnú Ameriku a do 8. januára už prešli pol sveta. "Očakáva sa, že dym spraví minimálne jeden celý okruh okolo sveta," cituje NASA spravodajský portál BBC.

​Stovky lesných požiarov spaľujú Austráliu už niekoľko mesiacov, pričom si vyžiadali najmenej 28 mŕtvych a zničili viac ako 2 000 domovov. Ich bezprecedentný rozsah a intenzitu podľa odborníkov zhoršujú klimatické zmeny.


Nedávne požiare boli podľa NASA také veľké, že vytvorili "neobyčajne veľké" množstvo búrok vyvolaných ohňom. Tie dostali dym do stratosféry, v niektorých prípadoch až do výšky 17,7 kilometra. "Keď sa dostane do stratosféry, môže dym precestovať tisícky míľ od jeho zdroja a ovplyvniť atmosférické podmienky na celom svete," vysvetlila NASA s tým, že študuje vplyv dymu v takejto výške a aj to, či spôsobuje atmosférické ochladzovanie alebo otepľovanie.

Dym z austrálskych požiarov drasticky ovplyvnil susedný Nový Zéland, kde spôsobil vážne zhoršenie kvality ovzdušia a zatemnil sneh na horách. V Južnej Amerike dym zmenil farbu oblohy, podotkla NASA.

V dôsledku dymu z požiarov majú mimoriadne zlú kvalitu vzduchu viaceré veľké mestá Austrálie vrátane Sydney, Melbourne, Canberry a Adelaide. V spomínanom Melbourne je v utorok, už druhý deň po sebe, kvalita vzduchu "nebezpečná", čo u miestnych vyvoláva obavy o zdravie. Na východe Austrálie naďalej horí viac ako 100 požiarov, chladnejšie počasie v ostatných dňoch i dážď však pomáhajú pri hasení.

Hrozivé následky požiarov v Austrálii si môžete pozrieť vo VIDEU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy