Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Protest študentov na najprestížnejšej slovenskej fakulte. Hrozí aj štrajk od zamestnancov
Zdielať na

Protest študentov na najprestížnejšej slovenskej fakulte. Hrozí aj štrajk od zamestnancov

BRATISLAVA / Na najprestížnejšej slovenskej fakulte - Fakulte informatiky a informačných technológií STU v pondelok prepukol protest študentov a zamestnanci vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Na fakulte sa podľa protestujúcich diali čudné veci už od nástupu nového dekana a vyvrcholili minulý týždeň, keď s okamžitou platnosťou prepustil bývalú dekanku za zvláštnych okolností.

V priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií v pondelok niekoľko stoviek študentov protestovalo proti praktikám dekana fakulty.  "Za ohrozenie akademickej slobody považujeme tiež to, že bola prepustená profesorka Bieliková, ktorá kandiduje do Akademického senátu," povedal zástupca protestujúcich študentov Martin Tamajka.

​V prípade prepustenia bývalej dekanky bola podľa nich porušená prezumpcia neviny, ale toto bolo z ich pohľadu len vyvrcholenie série morálne nešťastných krokov nového dekana. "Ako ohrozenie akademickej slobody vnímame to, že tesne pred voľbami do nášho najvyššieho orgánu, do senátu, bolo prijatých 18 nových zamestnancov. Všetci prijatí dekanom na ten istý ústav," uviedol ďalej Tamajka. Dekan vraj po nástupe do funkcie tvrdil, že masovo nebude prijímať nových ľudí, teraz tak podľa nich urobil účelovo.


"Títo 18-ti ľudia okamžite po svojom nástupe získavajú hlasovacie právo a môžu ovplyvňovať výsledky volieb," dodal Tamajka. A presne to študenti hodnotia ako ohrozenie akademických slobôd. Protestovať plánujú dovtedy, kým nedôjde k náprave, teda k čestnému priebehu volieb do akademického senátu.

V rámci protestu študenti zablokovali prístup dekana do jeho kancelárie. K protestu študentom sa pridala aj časť zamestnancov fakulty, ktorí sú pripravení vstúpiť aj do ostrého štrajku, pokiaľ sa nič nezlepší. Proti prepusteniu bývalej dekanky už podpísalo viac ako 2 a pol tisíca protagonistov, medzi nimi aj zahraničné autority.

Podľa rektora STU sú kroky dekana fakulty informatiky v rozpore s vnútornou smernicou univerzity. "Dekan podľa mňa nepostupoval podľa smernice, ktorú máme na tieto prípady. Som znepokojený, že dekan prepustil profesorku Bielikovú ešte pred ukončením šetrenia," skonštatoval rektor STU BA Miroslav Fikar. Situácia znepokojila aj predsedu Správnej rady. "Pre mňa je znepokojujúce, že sa tu hrá na nejaký právny rozmer, ale tá kauza má hlboký etický rozmer," povedal predseda správnej rady STU BA Milan Ftáčnik.

K situácii sa vyjadril aj samotný dekan s tým, že podrobnosti o dôvodoch prepustenia profesorky Bielikovej hovoriť nemôže. "V záujme ochrany našej inštitúcie sme pristúpili k nevyhnutnému kroku, ktoré sme museli urobiť," povedal dekan FIIT STU Ivan Kotuliak. A tie urobili na základe právnej analýzy prestížnej advokátskej kancelárie. Dekan odmieta podozrenia z pokusu o manipuláciu volieb do akademického senátu. "Určite nejde o nejakú manipuláciu či ovplyvňovanie volieb do AS fakulty," dodal Kotuliak. Voľby do tohto senátu majú koncom tohto týždňa.

Za nepriamu korupciu hrozil bývalému dekanovi zo Zvolena trojročný trest. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy