Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Polícii sa prihlásili tri ženy, ktoré zrejme môžu za smrť zvierat v nemeckej ZOO
Zdielať na

Polícii sa prihlásili tri ženy, ktoré zrejme môžu za smrť zvierat v nemeckej ZOO

KREFELD / Pri požiari pavilónu opíc v zoologickej záhrade v západonemeckom Krefelde sa polícii prihlísili tri ženy, ktoré počas silvestrovskej noci vypustili lietajúce lampióny. Na tlačovej konferencii to vo štvrtok oznámil miestny štátny zástupca, uviedla agentúra DPA. Pri požiari v ZOO zahynulo viac ako tridsať zvierat, vrátane orangutánov, goríl a šimpanzov.

Policajtom sa prihlásila 60-ročná žena z Krefeldu a jej dve dospelé dcéry. Uviedli, že počas silvestrovskej noci vypustili päť lampiónov šťastia, ktoré do oblakov vanáša horúci vzduch zo zapálenej parafínovej náplne. 

Polícia a štátne zastupiteľstvo sa domnievajú, že práve tieto lampióny dopadli na pavilón opíc v krefeldskej ZOO a spôsobili jeho požiar. Trojica žien je podozrivá zo založenia požiaru z nedbalosti. Podľa nemeckého trestného poriadku im za to hrozí až päť rokov väzenia či peňažná pokuta. Púšťanie lampiónov šťastia je v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko zakázané od roku 2009. Ženy si ich objednali na internete a polícii povedali, že o zákaze nevedeli. 

Pri požiari v ZOO zahynulo viac ako tridsať zvierat, vrátane ľudoopov, kaloňov a vtákov. "Zázrakom prežili ničivý požiar šimpanzy Bally a Limbo. Sú len ľahko zranení," uviedla krefeldská záhrada na svojich stránkach. 

K ZOO od stredy prichádzajú miestni obyvatelia a zapaľujú sviečky. Prinášajú aj fotografie uhynutých zvierat., Podľa riaditeľa Wolfganga Dressena je okrem starostlivosti o zvierá teraz najdôležotejšie zvládnuť aj smútok. "Bolesť, ktorú pociťujeme, sa usadila neuveriteľne hlboko," povedal. Zoologická záhrada zostala aj vo štvrtok zavretá. 

Podľa Dressema chce ZOO v chove opíc ďalej pokračovať. Zatiaľ ale nie je jasné, ako tento chov bude vyzerať. Vybudovať nový pavilón opíc podľa neho bude trvať dlho. 

Krefeldská ZOO je pomerne malá a ma povesť priateľského zariadenia k rodinám s deťmi. Ročnej ju navštívi približne 400 tisíc ľudí. Žije v nej asi tisíc zástupcov 200 rôznych druhov zvierat. Pavilón opíc v štýle tropického skleníku pre verejnosť otvorili v roku 1975.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy