Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Austrália v plameňoch. Na východe krajiny horí približne 150 ohnísk
Zdielať na

Austrália v plameňoch. Na východe krajiny horí približne 150 ohnísk

SYDNEY / Severne od austrálskeho mesta Sydney hasiči bojujú s rozsiahlymi požiarmi. V štáte Nový Južný Wales v minulých týždňoch napočítali podľa stanice BBC až 100 ohnísk, vo štvrtok kvôli nepriaznivému počasiu požiare zosilneli. Najväčšie austrálske mesto Sydney zahalil hustý dym. Od októbra prišlo v krajine kvôli ohňom o život šesť ľudí a zničených bolo na 700 domov.

Horí tiež v štátoch Viktória, Južná Austrália a Queensland. Na východe krajiny je 150 ohnísk, ale teraz sa hasiči zamerali na osem ohňov, ktoré ohrozujú päťmiliónovú Sydney. "Sú veľmi silné a očakáva sa, že sa budú šíriť na východ, bohužiaľ k viac osídleným miestam, dedinám a k izolovaným obydliam," povedal Shane Fitzsimmons z miestnej hasičskej služby.

​Požiare sú na začiatok sezóny nezvyčajne silné a vyvolávajú znepokojenie. V Novom Južnom Walese zhorelo 1,6 milióna hektárov porastov a dnes ohňa spaľujú celé pobrežie štátu.

Podľa úradov horí severne od Sydney na niekoľkých miestach na celkom 300.000 hektároch. S ohňom bojuje asi 2000 hasičov a do Nového Južného Walesu prišli pomáhať aj skupiny z USA a Kanady. Znečistenie ovzdušia v Sydney dosiahlo nebezpečnej hranice.

List Sydney Morning Herald opatril svoju prvú stránku titulkom Štát horí, Sydney sa dusí. Podľa úradov sa v nemocniciach v poslednom týždni zvýšil príjem pacientov o štvrtinu, mnoho ľudí má dýchacie ťažkosti. Úrady vyzývajú občanov, aby nevychádzali, podľa BBC ale dym preniká aj do budov. Športové federácie ruší zápasy juniorských tímov s neodporúčajú vonkajšie tréning.

Austrália zápasí s požiarmi každé leto, ale tie tohtoročné začali skôr ako zvyčajne a sú intenzívnejšie. Austrálsky meteorologický úrad súdi, že klimatické zmeny spôsobujú extrémne teplo a umocňujú ďalšie prírodné katastrofy, napríklad sucho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy