Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Situácia po výbuchu budovy s chemikáliami: Viac ako 100 ľudí musí podstúpiť vyšetrenia
Zdielať na

Situácia po výbuchu budovy s chemikáliami: Viac ako 100 ľudí musí podstúpiť vyšetrenia

LIBEREC / Po minulotýždňovom výbuchu v českej firme prechádza mimoriadnou zdravotnou prehliadkou až 140 ľudí. Niektorí majú zdravotné problémy a to nielen zamestnanci firmy, ale aj záchranári, policajti či hasiči.

Výbuch nastal pri výrobe chemických látok v českej obci Hamr na Jezeře v okrese Česká Lípa v Libereckom kraji. Vo firme Purum sa zranilo 8 ľudí, z toho dvaja kriticky.  Na mieste zasahovalo niekoľko posádok záchrannej služby, vrtuľník záchranárov z Prahy i hasiči. "Pri miešaní látok došlo v spojení s vodou k výbuchu a následnému požiaru," povedala hovorkyňa hasičov Lucie Hložková.  

Šesť sanitiek, ktoré zasahovali na mieste museli armádni chemici kompletne dekontaminovať. Viac ako 100 ľudí musí na zdravotné prehliadky, a to aj lekári, ktorí ošetrovali zranených. Urobiť tak musia na príkaz hygienikov. "Doposiaľ sa jedná o asi 140 zamestnancov," informoval hlavný hygienik Vladimír Valenta.

 "Majú respiračné a kožné problémy, jeden je práce neschopný. Museli sa podrobiť vyšetreniu krvi, niektorí podstúpili CT," informoval hovorca záchranárov Michael Georgiev.  Pri výbuchu podľa hasičov unikla kyselina sírová, chlorovodík a tiež veľmi nebezpečný sírovodík. 

Pri výbuchu podľa hasičov unikla kyselina sírová, chlorovodík a tiež veľmi nebezpečný sírovodík. Polícia zatiaľ vykonáva výsluchy a tých, ktorí sú schopní vypovedať. Jeden z dvoch kriticky zranených zamestnancov zomrel. Polícia celý prípad už prekvalifikovala. "V tejto chvíli vykonávame úkony trestného riadenia pre dôvodné podozrenie zo spáchania zločinu obecného ohrozenia z nedbalosti. Páchateľovi v prípade odsúdenia hrozí 8 rokov vo väzení," informovala policajná hovorkyňa Ivana Baláková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy