Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výbuch chemikálií: Jedy paralyzovali záchranárov, dve osoby sú v kritickom stave
Zdielať na

Výbuch chemikálií: Jedy paralyzovali záchranárov, dve osoby sú v kritickom stave

PRAHA / Osem ľudí sa zranilo pri výbuchu, ktorý nastal v utorok dopoludnia pri výrobe chemických látok v českej obci Hamr na Jezeře v okrese Česká Lípa v Libereckom kraji. Na mieste zasahovalo niekoľko posádok záchrannej služby, vrtuľník záchranárov z Prahy i hasiči.

Podľa portálu novinky.cz k výbuchu došlo v areáli fabriky na likvidáciu nebezpečného odpadu. "Pri miešaní látok došlo v spojení s vodou k výbuchu a následnému požiaru," povedala pre denník Právo hovorkyňa hasičov Lucie Hložková. Ako dodala, z miesta museli evakuovať deväť ľudí, pričom niektorých transportovala záchranná služba.

Tá podľa svojho hovorcu Michaela Georgieva aktivovala traumaplán prvého stupňa. "Mali sme tam osem pacientov, z toho boli dvaja v kritickom stave transportovaní vrtuľníkom. Ďalší človek utrpel stredne ťažké poranenia," povedal Georgiev.

Do nemocnice na vyšetrenie musia ísť podľa hovorcu aj samotní záchranári, ktorí boli na mieste ako prví. Podľa veliteľa boli v nebezpečnej zóne. Momentálne je areál uzavretý, cituje hovorcu spravodajský portál Novinky.cz.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade:

Najčítanejšie správy