Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mega lúpež v klenotnici: Páchatelia si mali odniesť okolo miliardy
Zdielať na

Mega lúpež v klenotnici: Páchatelia si mali odniesť okolo miliardy

BERLÍN / Mega krádež v drážďanskej klenotnici. Neznámi páchatelia mali ukradnúť šperky v hodnote takmer miliardy eur. Vláda nemeckej spolkovej krajiny Sasko sa zatiaľ k škodám nevyjadrila.

K milliardovej lúpeži došlo v pondelok ráno v klenotnici Grünes Gewölbe v Drážďanoch. Podľa informáciu nemeckého denníka Bild ide o drahokamy a šperky  po prepočte v hodnote okolo jednej miliardy eur. Podľa informácií denníka mali zlodeji najskôr zapáliť elektrorozvádzač, aby prerušili dodávku prúdu do jedného z najznámejších múzeí. Potom do budovy prenikli cez zamrežované okno. Z klenotnice si odniesli šperky z 18. storočia.  Kamery napriek výpadku prúdu ale fungovať mali. 

Podľa šéfky saských štátnych zbierok Marion Ackermannovej nie je možné hodnotu ukradnutých šperkov vyčísliť, pretože ide o nepredajné unikáty. Saský minister vnútra Roland Wöller do klenotnice po krádeži prišiel tiež. "Toto je útok na kultúrnu identitu všetkých Sasov a tiež na Slobodný štát Sasko," vyhlásil. Novinárov zároveň uistil, že polícia s vysokým nasadením všetkých síl pracuje na tom, aby chytila nie len zlodejov, ale aj získala späť cenné predmety. 

Polícia doposiaľ neidentifikovala ani nezadržala žiadneho páchateľa. "Čo presne zmizlo odborníci ešte vyhodnocujú," poznamenala Marion Ackermannová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy