Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Tragédia na verejnej prednáške: Primára internej kliniky dobodali nožom
Zdielať na

Tragédia na verejnej prednáške: Primára internej kliniky dobodali nožom

BERLÍN / Syn nemeckého exprezidenta a uznávaný primár internej medicíny Fritz von Weizsäcker bol počas prednášky dobodaný. Verejnej prednášky sa v tom čase zúčastnilo asi 20 ľudí, medzi ktorými bol zhodou okolností aj policajt v civile. Páchateľ vybehol z hľadiska priamo k prednášajúcemu primárovi. Pri pokuse páchateľa zadržať policajt utŕžil vážne zranenia. Útočníka sa nakoniec podarilo niekoľkým poslucháčom prednášky spacifikovať a krátko potom ho odovzdali polícii.

V utorok večer 57-ročný útočník počas lekárskej prednášky v Berlíne dobodal 59-ročného primára Fritze von Weizsäckera, syna nemeckého exprezidenta Richarda von Weizsäckera. Vražednou zbraňou bol nôž. Podrobnosti k vyšetrovaniu ako totožnosť či motív páchateľa polícia zatiaľ neuviedla. Páchateľ má byť v stredu predvedený pred väzobný súd, podľa agentúry DPA o tom informovala polícia. Motívom bola podľa prokuratúry nenávisť páchateľa voči rodine zavraždeného. Údajne je psychicky chorý a pošlú ho do psychiatrickej liečebne. 

Páchateľ vybehol z hľadiska a následne napadol Weizsäckera - šéfa interného oddelenia kliniky Schlosspark v berlínskej časti Charlottenburg von Weizsäckera na verejnej prednáške. Polícia uviedla, že podozrivý nemal žiadne trestné záznamy. Von Weizsäcker na mieste zraneniam podľahol.

Na prednáške sa v tom čase náhodou nachádzal policajt v civile, ktorý utŕžil vážne zranenia  pri pokuse páchateľa zadržať. Útočníka sa nakoniec podarilo  niekoľkým  poslucháčom prednášky spacifikovať a krátko potom ho odovzdali polícii.

Podle nemeckých médií von Weizsäcker prednášal na tému steatózy (stukovatenie) pečene. Prednášky sa zúčastnilo asi 20 ľudí. Klinika podobné prednášky pre laickú verejnosť uskutočňuje pravidelne.

Vyšetrovanie sa podľa policajnej hovorkyne uberá všetkými smermi. Polícia teraz plánuje  vypočuť taktiež rodinu obete a zistiť,či sa Fritzi von Weizsäckerovi niekto vyhrážal.

Zavraždený lekár mal za sebou dlhú kariéru. Pôsobil vo Freiburgu, Bostone a Zürichu a bol primárom oddelenia internej medicíny na klinike Schlosspark  od roku 2005. Fritz von Weizssäcker bol jedným zo štyroch  detí niekdajšieho primátora západného Berlína a neskoršieho šiesteho prezidenta Spolkovej republiky Nemecka Richarda von Weizsäckera, ktorý stál v čele štátu v rokoch 1984 až 1994. Bývalý prezident zomrel v roku 2015.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy