Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Revolúcia vo výrobe toaliet. Vynález mladých vedátorov prispeje k zdraviu človeka
Zdielať na

Revolúcia vo výrobe toaliet. Vynález mladých vedátorov prispeje k zdraviu človeka

MADISON / Inteligentné mobily a hodinky majú ďalšieho člena do partie. Inteligentné toalety. Verejnosti ich predstavili pri príležitosti dnešného svetového dňa toaliet. A aj keď to na prvé počutie znie možno bizarne sľubujú neoceniteľnú pomoc.

Na väčšine pracovísk sú toalety chúlostivou témou. Nie však na univerzite vo Wisconsine, kde dal hlavy dokopy tím študentov a vymysleli, ako bežné spláchnutie urobiť ešte o čosi užitočnejšie. Podľa Bena Andersona, študenta UW Madison ide o záchody budúcnosti. Navrhli  ich s malým rezervoárom v prednej časti, odkiaľ poputujú vzorky moču na analýzu zloženia.

"Takto vieme bez lekárskeho zásahu zistiť množstvo informácií o zdravotnom stave človeka. Pokojne môžeme hovoriť o revolúcii vo výrobe toaliet," vysvetlil Ian Miller, vedecký pracovník.

Mladí vedátori majú cieľ svoj splachovací systém rozdistribuovať k čo najväčšiemu množstvu ľudí.Vďaka tomuto systému by užívatelia zo spracovaných údajov mohli napríklad zistiť, ako ich telo metabolizuje alkohol, či kofeín.

"Analýza zloženia by dokázala zachytiť zmeny v čase. Človek by sa napríklad cez inteligentné hodinky mohol dozvedieť, že je čas ísť k lekárovi," povedal Josh Coon, profesor biomolekulárnej chémie. Tím potrebuje na dokončenie prototypu ešte  tri mesiace. Počas nasledujúceho roka potom plánuje testovať funkčnosť technológie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy