Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Špecializovaný trestný súd vytýčil pojednávanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Špecializovaný trestný súd vytýčil pojednávanie vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Archívna reportáž

Podľa obžaloby chceli novinára pôvodne uniesť a zariadiť to tak, aby sa jeho telo nikdy nenašlo:

BRATISLAVA / Špecializovaný trestný súd predbežne vytýčil pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Prejednávať sa budú body obžaloby. 

Pojednávanie je predbežne vytýčené na 19. decembra, informuje Denník N. ​V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a jeho bratranec Tomáš Szabó.

Trojicu obvinenú z úkladnej vraždy novinára a jeho snúbenice zobrali do väzby ešte koncom septembra 2018. V prípade je obvinený aj podnikateľ Marian Kočner. Konečný počet obvinených ale zrejme uzavretý ešte nie je. 

Podľa prokurátora špeciálnej prokuratúry nemusí byť Kočner posledným obvineným. "Zatiaľ tie dôkazy nasvedčujú tomu, že zostaneme v rozsahu, v akom sme, ale jeden nikdy nevie.O usvedčení, zatiaľ, hovoriť nemôžeme," potvrdil. 

​Vyšetrovanie vraždy ukončili. Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania vraždy a jeho novinára.

Vražednú zbraň nenašli, iba jej časť

Prokurátori špeciálnej prokuratúry sa vyjadrili aj k zbrani, ktorou mala byť dvojica zavraždená. "Bola upravovaná, máme jej pôvodnú časť, hlaveň, ale zbraň sa nepodarilo nájsť. Nájdená bola vo Váhu. Našli sme vtedy dve zbrane - jednu v Malom Dunaji a druhú vo Váhu." 

Prípad objednania vrážd Lipšica a prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho

Obvinená Alena Zsuzsová a skupinka okolo nej je obvinená aj v kauze objednania vraždy advokáta Daniela Lipšica a prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku. 

Dôkazy podľa dozorujúceho prokurátora nasvedčujú tomu, že vraždy prokurátora Žilinku a advokáta Lipšica si mala objednať Zsuzsová, sprostredkovať to mal Zoltán Andruskó. Pri obvinených ide o podozrenie vykonania najmenej štyroch úkladných vrážd a príprav najmenej troch vrážd. 

Ďalšie vraždy zmarila len náhoda 

​V prípade objednávok vrážd pritom podľa dozorového prokurátora neboli dokonané len zhodou náhod, pričom v prípade Šufliarskeho jej zabránilo len zadržanie páchateľov v súvislosti s vraždou Kuciaka. 

Dôvodom je, že podľa výsledkov vyšetrovania nemali väzby a spôsob fungovania, ako to definuje zákon. Spolu s prípadom dvojnásobnej vraždy a objednávky vrážd sa vyšetrovací tím tiež zaoberá vraždou podnikateľa Petra Molnára a bývalého primátora Hurbanova Lászloá Basternáka. 

​Jána Kuciaka našli mŕtveho vo svojom dome vo Veľkej Mači (okr. Galanta) 21. februára 2018. Polícia okrem neho našla zabitú aj jeho priateľku Martinu Kušnírovú. 

Špecializovaný trestný súd rozhodol. Trojica obvinená pre vraždu Kuciaka zostáva vo väzbe:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy