Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Katolícka cirkev vyšetruje prípad mníšok, ktoré sa z misií vrátili tehotné
Zdielať na

Katolícka cirkev vyšetruje prípad mníšok, ktoré sa z misií vrátili tehotné

Archívna reportáž

MILITELLO ROSMARINO / Katolícka cirkev vyšetruje dve mníšky, ktoré otehotneli počas misijných ciest. Africké ženy, ktoré pochádzajú z rôznych rádov na Sicílii, údajne otehotneli počas misií do svojej domovskej krajiny.

Jedna z mníšok, 34-ročná so sídlom v kláštore v severovýchodnom meste Militello Rosmarino v Messine, zistila, že je tehotná po tom, čo chodila do nemocnice so silnými bolesťami brucha, informujú noviny Gazzetta del Sud.  Druhá mníška, starajúca sa o staršie osoby v juhovýchodnom meste Ispica, v Raguse, tiež zistila, že je tehotná.

Salvatore Riotta, starosta Militello Rosmarino, povedal, že pozná dobre jednu z mníšok a ľutuje spôsob, akým boli správy zverejnené. Novinárom povedal: "Je poľutovaniahodné, čo sa stalo. Naša komunita s 1200 obyvateľmi je zmätená tým, ako niektorí zaobchádzali so správami." Starosta dodal, že mníška zložila sľuby pred menej ako rokom a všetci ju mali radi.

Sicílsky zdravotnícky koncil Ruggero Razza uviedol, že začne interné vyšetrovanie, aby zistil, ako informácie o tehotenstve unikli na verejnosť. V príspevku na Facebooku dodal: "Chcel by som predovšetkým vyjadriť svoj súcit. Považujem za nespravodlivé, že správy, ktoré mali zostať v súkromí zdravotníckych zariadení, sa stali verejnými informáciami."

Podľa Gazzetta del Sud si ženy budú môcť zvoliť, či opustia Rád a vychovajú svoje deti. 34-ročná mníška bola presunutá do iného rádu v Palerme, zatiaľ čo druhá, ktorá je podľa informácií tehotná asi mesiac, sa vrátila domov na Madagaskar. Pápež František začiatkom tohto roku po prvýkrát priznal, že katolícka cirkev má stále problém s kňazmi a dokonca biskupmi, ktorí sexuálne zneužívajú mníšky. Neexistujú ale žiadne dôkazy o tom, či to bol aj prípad týchto mníšok. Počas rozhovoru s novinármi na palube pápežského lietadla vo februári, keď sa pápež vrátil z Vatikánu z návštevy Spojených arabských emirátov, uviedol, že niektoré mníšky sa používali ako sexuálne otrokyne a priznal, že je potrebné urobiť viac, aby sa tomu zabránilo. "Je pravda, že to boli kňazi a dokonca aj biskupi. Myslím, že to stále pokračuje, pretože sa niečo nekončí len preto, že sa o tom vie," uviedol v správe Associated Press. "Pracujeme na tom už dlho. Z tohto dôvodu sme pozastavili činnosť niektorých kňazov."

Slovenské mníšky pomáhajú chudobným aj v zahraničí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy