Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EXKLUZÍVNE VIDEO: Svedok Cvik sa stretol s Kočnerom, mali dohadovať predaj údajnej 26-miliónovej zmenky
Zdielať na

EXKLUZÍVNE VIDEO: Svedok Cvik sa stretol s Kočnerom, mali dohadovať predaj údajnej 26-miliónovej zmenky

BRATISLAVA / V stredu predpoludním na súdnom procese v kauze miliónových zmeniek, ktoré mal falšovať Marian Kočner a Pavol Rusko, vypovedal ďalší svedok. Je to podnikateľ, ktorý mal údajne s Kočnerom dohodu, že sa pokúsi obchodovať s jednou zmenkou. O nej donedávna poškodená televízna spoločnosť nevedela. Svedok tvrdí, že mu obžalovaný navrhol hľadať kupcov aj medzi opozičnými politikmi. Televízia JOJ disponuje záznamom zo stretnutia, na ktorom mal Kočner so svedkom zrejme dohadovať predaj údajnej 26-miliónovej zmenky.

Televízia JOJ disponuje videozáznamom, ktorý vznikol v lete 2017. Marian Kočner sa stretol v bratislavskom hoteli na nábreží Dunaja s jedným mužom. Rozhovor bol v priateľskej atmosfére. Na stretnutie sa doviezol na svojom Ferrari a muž, s ktorým rokoval, má byť podnikateľ Ivan Cvik. 

Priebeh stretnutia

Obsah stretnutia, ktoré zachytáva video opísal svedok Cvik na súde. Kočner s Cvikom sa stretli preto, aby dohodli odpredaj zmenky v hodnote 26 miliónov eur. Cvik sedí oproti Kočnerovi a počúva ho. Sedia v bratislavskom hoteli Grand Hotel Riverpark. V horúci letný deň Kočner zaparkoval svoje luxusné Ferrari priamo pred vchodom do hotela. Parkovanie mu trochu trvalo, keďže priamo pred vchodom už stála hotelová limuzína. Kočner po vystúpení z auta pokojne prešiel cez recepciu hotela a zamieril k mužovi, ktorý ho tam už čakal. 

Mal dobrú náladu, podali si ruky, sadli si k stolu a objednali si nápoje. Rozhovor, ktorý sa rozbehol, mal byť obchodného charakteru. Trval minimálne hodinu. Viac rozprával Kočner ako Cvik. Po stredajšom súdnom pojednávaní pre falšovanie zmeniek, na ktorom Cvik vypovedal, už vieme presne, o čom Kočner v bratislavskom Riverparku s Cvikom hovoril. 

"S Marianom Kočnerom som sa stretol v lete 2017 dva až trikrát. Jedno stretnutie sa realizovalo práve v hoteli v Riverparku. Tam mi Kočner ukázal originál zmenky, ktorú som sa mal pokúsiť sprostredkovane predať. Povedal mi svoju predstavu aj províziu, ktorú by som z obchodu mohol získať. Bola to džetlemanská dohoda," uviedol Cvik pred sudcom.. 

Cvik súdu opisoval, že na predmetnom stretnutí videl originál, perom podpísanej zmenky. Tú mal vystaviť Pavol Rusko ešte ako generálny riaditeľ TV Markíza. Bola vystavená na zmenkovú sumu viac ako 26 miliónov eur. Táto suma je na zmenke vypísaná aj rukou. Cvik ďalej tvrdí: "Na stretnutí v Riverparku mi Kočner umožnil si túto zmenku odfotiť aj do mobilu, aby som ju mohol potenciálnym kupcom takto ukázať. Fotografiu zmenky sme vyhotovili na toalete hotela, nie pred ľuďmi. Navrhol to Kočner."

Ukrýval ju pod koberčekom v aute

Pred senátom súdu obžalovaný poprel, že by niekedy prokuratúrou predloženú kópiu predmetnej zmenky videl, a že k tvrdeniam svedka sa s obhajcami vyjadria písomne. Aj obžalovaný Pavol Rusko na začiatku procesu televízii JOJ tvrdil, že si pamätá len to, že vystavil štyri zmenky. Zo stretnutia v bratislavskom Riverparku mal Cvik odísť aj s originálom zmenky. Kočner mu ju dal v tmavej obálke. Cvik 26-miliónovú ceninu údajne ukrýval pod koberčekom v aute. O existencii údajnej piatej zmenke sa poškodená televízna spoločnosť aj prokuratúra dozvedeli až po podaní obžaloby. 

Kupcov hľadal aj medzi politikmi

Svedok pred senátom povedal, že kupcov na zmenku najskôr hľadal medzi rôznymi solventnými investormi, neskôr mu mal Kočner povedať, aby oslovil aj opozičných politikov. Konkrétne uviedol, že mal osloviť Richarda Sulíka, Luciu Ďuriš Nicholsonovú.

Predať zmenku sa mal pokúsiť aj samotnej televízii cez politika Milana Krajniaka. Spomínaní politici sa od takéhoto konania dištancujú. "Zdalo sa mi to podozrivé, prečo s tým kontaktuje mňa. Vyhodnotil som to ako spravodajskú hru a stretnutie som ukončil. Viac som sa s daným človekom nestretol," uviedol Krajniak. 

"Strana SaS, bez jedinej korupčnej kauzy predstavuje riziko pre všetkých kriminálnikov, pretože bude dôsledne trvať na vyšetrení všetkých zločinov, o ktorých písal Ján Kuciak a ktoré po jeho vražde a jeho snúbenice vyplávali na povrch," uviedol aj líder SaS Richard Sulík. 

Pozrite si celý rozhovor s Luciou Ďuriš Nicholsonovou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy