Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Júlii (25) zabili manžela počas ostreľovania na Ukrajine. Namiesto plaču sa rozhodla bojovať na fronte za neho
Zdielať na

Júlii (25) zabili manžela počas ostreľovania na Ukrajine. Namiesto plaču sa rozhodla bojovať na fronte za neho

UKRAJINA / Jej manžela zabili počas ostreľovania na východe Ukrajiny. 25- ročná Júlia však namiesto plaču a nariekania urobila rozhodnutie, ktoré od nej nik nečakal. Mladá žena odišla bojovať na front namiesto neho. Ženy tvoria zhruba 10 percent ukrajinskej armády. V týchto dňoch prebiehajú na oboch stranách kontaktnej línie veľké zmeny - vojaci sa postupne sťahujú zo svojich pozícií.

Jej manžel bol jedným z prvých, ktorí odišli bojovať do oblasti Donbas hneď po vypuknutí ozbrojeného konfliktu. "Môj manžel vtedy nastúpil do ozbrojených síl Ukrajiny. Zabil ho grad počas ostreľovania,"  povedala Julia Kirillová, veteránka ATO. Rozhodnutie vstúpiť do armády prišlo spontánne. 25- ročnú Júliu hnal vpred obrovský žiaľ ale aj hnev.  "Veľmi ťažko som znášala túto stratu. Na východe Ukrajiny zomierajú nevinní ľudia, preto som sa rozhodla ísť bojovať," vysvetlila. 

Tie najhoršie boje síce dohoda o prímerí podpísaná v Minsku zastavila, no v oblasti Donbas sa dodnes strieľa. Päť rokov trvajúci konflikt si vyžiadal už vyše 13-tisíc mŕtvych. Na frontových líniách bojuje zhruba 10 percent žien. "Ženy výborne strieľajú a sú dobré na pozícii snajperiek. Sú vytrvalejšie a disciplinovanejšie. Ale do prvej línie ich dôstojníci veľmi nechcú brať," vyjadrila sa Anja, vojačka osobitného prezidentského pluku Ukrajiny. "Nebola tam diskriminácia, čo sa týka pohlavia. Bojovať na fronte je pre všetkých strašné. Ten, kto hovorí, že to nie je strašné je buď klamár alebo blázon,"  pokračovala Kirillová. 

Obe znepriatelené strany sa v týchto dňoch začali sťahovať z pôvodných pozícií, aby tam mohli vzniknúť bezpečné nárazníkové zóny. Koordinovaný ústup z frontovej línie prebehol v meste Zolote v Luhanskej oblasti. "Čakáme na reakciu povstalcov, ak sa stiahnu - všetko bude v poriadku. Ak sa pokúsia prevziať naše pozície – nebudeme tu sedieť. Za pár minút prevezme naše pozície a bude sa brániť," vyhlásil vojak Volodymyr.  Ďalšie stiahnutie vojsk sa očakáva meste Petrovske. O kilometer späť sa armáda posunula aj v júni tohto roka v Stanici Luhanskej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy