Jasno
13°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Rokovacie tímy súhlasili. Dohoda o brexite je na svete, vyhlásil Johnson
Zdielať na

Rokovacie tímy súhlasili. Dohoda o brexite je na svete, vyhlásil Johnson

BRUSEL / Obe strany predbežne súhlasili s novou dohodou o Brexite. Vyhlásil to na sociálnej sieti predseda vlády. Dohdou ešte musia schváliť predstavitelia britského a európskeho parlamentu.

Rokovacie tímy Spojeného kráľovstva a EÚ sa zhodli podľa BBC na dohode o brexit pred stretnutím európskych vedúcich predstaviteľov v Bruseli.

​Obidve strany sa zaoberajú právnym textom dohody, budú však stále potrebovať súhlas britského a európskeho parlamentu. Predseda vlády Boris Johnson zverejnil na sociálnej sieti:"Máme skvelú novú dohodu, ktorá preberá kontrolu."

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1184764798107602944

Aj slovenský premiér Peter Pellegrini sa vyjadril k novej dohode o brexite: "Vítam dosiahnutie kompromisu o odchode Veľkej Británie z EÚ. Organizovaný brexit bola od začiatku preferencia EÚ 27. Dohoda vytvára vhodné podmienky na posilňovanie strategických vzťahov EÚ - UK. Ostáva len veriť, že dohodu podporí aj britský parlament."

Líder strany Brexit Nigel Farage vyzval britský parlament, aby odmietol novú dohodu uzavretú medzi vládou a Európskou úniou (EÚ). Farage vo štvrtok povedal, že dohoda "jednoducho nie je brexit" a pripúta Britániu k Európskej únii v príliš mnohých smeroch. Ako poznamenal, on sám by uprednostnil predĺženie termínu brexitu za 31. október a privítal by skôr parlamentné voľby ako hlasovanie v parlamente o nových podmienkach dohody. Podľa jeho slov by bol lepší "čistý rozchod" ako "ďalšia európska dohoda".

Líder labouristov Jeremy Corbyn rovnako odsúdil dohodu o brexite vyrokovanú premiérom Borisom Johnsonom a označil ju za "ešte horšiu", než bola tá, ktorú uzavrela Johnsonova predchodkyňa a ktorú britskí poslanci opakovane odmietli. "Z toho, čo doteraz vieme, sa zdá, že premiér vyrokoval ešte horšiu dohodu ako Theresa Mayová," vyhlásil Corbyn. Zároveň zopakoval, že najlepším spôsobom, ako vyriešiť brexit, je dať ľuďom "konečné slovo v ľudovom hlasovaní".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy