Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Legitimizoval by Fico svojou reakciou pravosť nahrávky? "Nerobte si zo mňa očistec," odkazuje Fico
Zdielať na

Legitimizoval by Fico svojou reakciou pravosť nahrávky? "Nerobte si zo mňa očistec," odkazuje Fico

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Robert Fico po tom, ako mu narušil tlačové vyhlásenie Igor Matovič krátko po zverejnení uniknutej nahrávky z kauzy Gorily, sa pred médiá postavil opäť. Akékoľvek prepojenie s Gorilou naďalej odmieta a odkazuje na prepojenie s druhou vládou Mikuláša Dzurindu a vládou Ivety Radičovej.

Prvotnú reakciu Roberta Fica na uniknutú nahrávku z kauzy Gorila prerušil Igor Matovič. Vo štvrtok preto Smer zareagoval  novým tlačovým vyhlásením. "Ja mam takú zásadu, nikdy na seba nepozerám, nikdy sa nepočúvam," reagoval s tým, že nahrávku si doposiaľ nevypočul. 

Význam nahrávky spochybňovať nechce, no svoju účasť odmieta. "Nemienim relativizovať vyznám nahrávky, lebo je to dôležité vyšetriť. Chcem, aby sa veci riadne vyšetrili," prehlásil. 

"Nerobte si zo mňa očistec. Prečo chcete prekryť to, ako sa mali rozdávať provízie za privatizáciu Slovenských elektrární, ako odovzdali Talianom Vodnú elektráreň Gabčíkovo prakticky zadarmo, prečo chcete prekryť šum počítačky peňazí? Vy tu teraz celú verejnosť otravujete tým, či som pil kolu. Som rád, že vás zaujíma môj pitný režim. Vy chodte a robte si robotu," odkázal Fico novinárom. 

Kontakt s Haščákom 

Smer podľa Fica nemá s Gorilou nič spoločné. "Prečo by som ja mal byť nervózny. Smer nemá s gorilou nič spoločné, boli sme opozičná strana," poznamenal.

Kontakt so zakladateľom finančnej skupiny Penta Jaroslavom Haščákom však nespochybnil. "Nevylučujem, že som sa niekedy rozprával s pánom Haščákom. Je to významný podnikateľ, neviete sa mu vyhnúť," argumentoval.

"Keď počúvam pána Haščáka, že nás chce zničiť, tak on nie je náš kamarát," odpovedal. 

Legitimizácia nahrávky 

Robert Fico naďalej odmieta odpovedať, či sa v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici skutočne nachádzal. Natíska sa potom úvaha, či to nerobí práve z toho titulu, že by pravosť nahrávky svojou prípadnou reakciou v podstate legitimizoval. 

Priamej odpovedi na takúto úvahu odpovedať odmietol. "Záleží mi na tom, aby sa Gorila vyšetrila. Vinníkov mate v pravici, tam ich hľadajte, tam sa pýtajte. To je už nehorázne, za čo mám ja odisť z politiky. Nič som neurobil protiprávne a neetické. Ja som vôbec nevedel o tejto nahrávke, nikdy som nepočul žiadny úryvok z nahrávky z Gorily, " zareagoval Fico. 

Pozadie financovania Smeru 

Na nahrávke sú počuť úseky, ktoré sa dotýkajú Fedora Flašíka, respektíve financovania strany Smer. "Financovanie Smeru, my sme bola opozičná strana, pod obrovským tlakom Dzurindu. Naše účtovníctvo bolo minimálne 15-krát prehnané cez kontrolu. Nikdy nikto, žiaden kontrolný orgán nevyčítal žiadne pochybenia zo strany financovania strany Smer. Toto je jedno perfektné účtovníctvo, ktoré máme," zhodnil Fico. 

Smer argumentuje tým, že práve ich vláda podnikla kroky k vyšetreniu Gorily. "Nechcete brat na zreteľ fakty, nemôžete to odignorovať. Dnes sedí niekto vo väzbe za DPH za vlády Radičovej, veľa ľudí  muselo odisť z funkcii, kto to uniesol štát, my sme uniesli štát?," pýtal sa Fico. 

"Robíme, čo môžeme, aby sme vrátili štátny majetok do rúk štátu. Ako z privatizácie strategických majetkov, kontrolovanej vládou Dzurindu, mohol profitovať Smer, boli sme opozičná politická strana," uzavrel. 

Bugár: Ani ja, ani mne blízky človek nebol v spomínanom byte

Predseda politickej strany Most-Híd Béla Bugár si nemyslí, že úlohou politikov je komentovať, ale vytvárať prostredie pre orgány činné v trestnom konaní, aby mohli bez zásahu politikov konať. Uviedol to na dnešnom brífingu. Odmieta, že by SMK pod jeho vedením používala špinavé peniaze. Povedal to v reakcii na údajnú nahrávku z kauzy Gorila. V tej sa spomína v súvislosti s províziami aj SMK.

Podľa Bugára vláda pri vytváraní prostredia na vyšetrovanie pomohla napríklad tým, že zmenila voľbu prezidenta policajného zboru. „Od tej doby, čo prezident policajného zboru pán Lučanský robí, je nezávislý od politikov a vlády. Fakticky vykonáva svoju prácu tak, že niektorí už sedia, niektorých vyšetrujú nezávislé od toho, či je to štátna tajomníčka, nejaký sudca alebo prokurátor. Toto je úloha politikov a nie komentovať," myslí si Bugár. 

Bugára rozčuľuje, že niektorí politici namiesto toho, aby Gorilu komentovali spôsobom, kto tam čo robil, útočia na iných. „Chcem sa vyhradiť aj voči tomu, čo povedal môj koaličný partner Robert Fico. Nemyslím si, že takýmto spôsobom sa udržujú vzťahy vo vládnej koalícií. Ani ja, ani môj blízky človek nebol v spomínanom byte," povedal šéf Mosta-Híd a dodal, že Gorila je zmes pravdivých a nepravdivých informácií. Fico dnes novinárom povedal, aby sa otázky pýtali aj Bugára.

Prvú reakciu Smeru prerušil na tlačovej besede Igor Matovič s transparentom. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy