Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nezosobášené páry si po novom budú môcť prenajať izbu v hoteli
Zdielať na

Nezosobášené páry si po novom budú môcť prenajať izbu v hoteli

Archívna reportáž

SAUDSKÁ ARÁBIA / Púštne kráľovstvo sa snaží zmeniť svoj imidž v očiach turistov a nalákať ich do krajiny viac aj právnymi zmenami. Po novom si napríklad budú môcť spoločnú izbu v hoteli prenajať aj nezosobášené páry. Ženy tiež budú môcť byť ubytované v hoteli bez sprievodu. Páry museli doteraz pri rezervácii dokazovať, že sú zosobášené.

Podľa portálu BBC ide o súčasť snahy vlády krajiny rozvinúť turistický ruch. Nová zmena uprednostní cudzincov pred domácimi. 

"Občania Saudskej Arábie pri návšteve hotelu musia predložiť doklady dokazujúce ich rodinné väzby," vyhlásila Saudská komisia pre turizmus a národné dedičstvo. "Od zahraničných turistov sa to nevyžaduje.Všetky ženy, vrátane saudských občaniek, si môžu zarezervovať izbu v hoteli a byť v nej samé, po predložení občianskeho preukazu."

Nové požiadavky pre víza hovoria aj o tom, že ženy turistky sa nemusia úplne zahaliť, no naďalej platí, že sa majú obliekať striedmo. Alkohol je naďalej zakázaný.

Kráľovstvo bohaté na ropu je dlhodobo vnímané ako jedna z najprísnejších krajín na svete. Teraz sa ale snaží vylepšiť svoj obraz pred turistami ako aj investormi. Korunný princ Mohammed bin Salman nedávno uskutočnil zásadné zmeny v ultrakonzervatívnom kráľovstve. Patrí medzi ne napríklad aj povolenie šoférovania pre ženy, či umožnenie ich vycestovania do zahraničia bez mužského sprievodu.

Tieto zmeny však boli zatienené mimoriadne kontroverznými udalosťami, vrátane vraždy novinára Džamala Khašoggího. 

Simon Calder, redaktor venujúci sa cestovaniu v magazíne The Independent, povedal, že uvoľnenie vízových obmedzení pravdepodobne povedie k nárastu záujmu o cestovanie do Saudskej Arábie: "Značné zjednodušenie byrokracie spojenej so získaním víz asi povedie k okamžitému nárastu počtu turistov. Spočiatku to pravdepodobne budú ľudia, ktorí sa zaujímajú o arabský svet a o jeho dedičstvo."

Kauza vraždy novinára kritického voči vládnucej kráľovskej rodine bude mať ďalekosiahle následky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy