Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nešoféroval auto, pokutu aj tak musel zaplatiť
Zdielať na

Nešoféroval auto, pokutu aj tak musel zaplatiť

TATRY / Igor Melko spod Tatier musel zaplatiť pokutu za chýbajúcu diaľničnú známku, aj keď má dôkazy, že za volantom auta nemohol sedieť on. Vozidlo totiž predal už pred dvomi rokmi. To však úrady nezaujíma.

Auto predal do bazáru na výkup v auguste 2017. O niekoľko dní bolo auto predané a Igor Melko bol spokojný. Teraz ale zažil šok. 

"Som sa dočítal, že bola mi udelená pokuta od Národnej diaľničnej spoločnosti za to, že som vyšiel na diaľnicu s vozidlom, ktoré som už dva roky nemal," hovorí Igor. 

Podľa dátumu priestupku vedel, že za volantom nemohol sedieť on. Vtedy už bolo vozidlo takmer týždeň majetkom bazáru. Vzal teda všetky dokumenty o vozidle a vybral sa na úrad. No nepochodil.

Dozvedel sa to, čo aj nám potvrdilo ministerstvo vnútra.

"Pokiaľ nebola vykonaná zmena v evidencii vozidla na základe kúpno-predajnej zmluvy, je za prevádzkovateľa v zmysle zákona považovaný ten, kto je zapísaný v osvedčení o evidencii motorového vozidla. Samotná kúpno-predajná zmluva sa v danom prípade nepovažuje za dostatočný dôkaz o zmene prevádzkovateľa vozidla," vysvetľuje Petar Lazarov, hovorca ministerstva vnútra SR.

Majiteľ je zodpovedný za vozidlo až do momentu zmeny na dopravnom inšpektoráte. Toto ale považuje poškodený za nefér. Po odovzdaní vozidla do bazáru a uzavretí zmluvy už nemá možnosť ovplyvniť používanie vozidla. Podľa ministerstva vnútra je to v danom prípade len medzi majiteľom a bazárom.

"Občan si môže pokutu vymáhať v občiansko-právnom spore," hovorí Petar Lazarov. 

A nepomôžu ani prosby na NDS. Jej hovorca Marcel Valocka vraví: "Národná diaľničná spoločnosť, ako správca výberu úhrady diaľničnej známky podľa platnej legislatívy pokuty neudeľuje a nemá možnosť rozhodovať o odpustení priestupku.

Igor Melko pokutu zaplatil, ale oslovil aj bazár, ktorému auto predal. No a bazár pokutu preplatil. Ministerstvo vnútra potvrdilo, že tieto pravidlá sa meniť nebudú. A tak teda zostáva iba na majiteľoch vozidiel a bazárov, aby nezabudli upozorniť na to, či auto má alebo nemá diaľničnú známku.

Európska únia chce zjednotiť spôsob vyberania pokút na diaľniciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy