Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Britský premiér Johnson: Neodstúpim len preto, aby som umožnil odklad brexitu
Zdielať na

Britský premiér Johnson: Neodstúpim len preto, aby som umožnil odklad brexitu

Archívna reportáž

LONDÝN / Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že odmieta odstúpiť zo svojej funkcie len preto, aby umožnil ďalší odklad brexitu. Johnson je totiž presvedčený, že by Británia mala 31. októbra z EÚ vystúpiť bez ohľadu na to, aké následky so sebou brexit prinesie.

Johnson sa tak vyjadril pre BBC pred zahájením výročnej konferencie vládnej Konzervatívnej strany, ktorá potrvá do 2.  októbra. Podľa britských médií by z nej vzísť plán konzervatívcov na riešenie situácie ohľadom brexitu. "Zaviazal som sa viesť stranu a svoju krajinu v obtiažnych časoch a hodlám v tom pokračovať," vyhlásil premiér Johnson. 

Johnson, ktorý sa stal premiérom od júla tohto roka, sľúbil vyviesť krajinu z EÚ, a to kľudne aj bez dohody. Dôvodom je, že brexit chválili voliči ešte pred 3 rokmi pri referende. Aj teraz teda zopakoval, že "by bol radšej mŕtvy v priekope, ako by v Bruseli žiadal o odklad brexitu." 

K dohode, ktorú s EÚ vyjednala jeho predchodkyňa Theresa May, a ktorú opakovane odmietol britský parlament, dnes premiér povedal, že nemá v úmysle ju oživovať. Vyjadril sa tiež, že je stále dobrá šanca na novú dohodu. Za potencionálne zlomovú býva označovaná vrcholná schôdzka EÚ, ktorá sa bude konať 17. až 18. októbra. 

Britský parlament schválil zákon, ktorý ma zamedziť odchodu krajiny z Európskej únie bez dohody. Podľa nej musí premiér požiadať o odklad brexitu, pokiaľ do 19. októbra nebude dosiahnutá dohoda o vystúpení z únie. Vláda Borisa Johnsona zatiaľ nezverejnila nové návrhy ako riešiť sporné body týkajúce sa najmä budúcnosti hranice medzi Írskom a Severným Írskom. Podľa predstaviteľov EÚ sa šanca na brexit bez dohody stále zvyšuje. 

 Corbyn zmluvu o brexite preferuje. Viac sa dozviete aj v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy