Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Miliardy mikročiastočiek plastu v každej šálke čaju
Zdielať na

Miliardy mikročiastočiek plastu v každej šálke čaju

Archívna reportáž

MONTREAL / Nový výskum ukázal, že aj zo značkových čajových vrecúšok sa uvolňujú až miliardy mikroskopických čiastok plastov. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vraví, že takéto čiastočky nemusia predstavovať zdravotné riziko. Dodala však, že máme k dispozícii "obmedzené množstvo informácií" a že v tejto oblasti je potrebný rozsiahlejší výskum.

Výskumníci z McGill University v kanadskom Montreale tiež vyzývajú na rozšírenie výskumu ohľadne zdravotných dopadov mikroplastov, teda plastových úlomkov menších ako 5 milimetrov. Pre túto štúdiu podľa portálu BBC nakúpili 4 rôzne voľne predajné značky čajov, ktoré používajú plastové vrecúška.

Väčšina čajových vrecúšok sa vyrába z papiera, no niektoré prémiové značky prešli na používanie plastových pletených materiálov. 

Výskumníci odstránili čaj a prázdne vrecúška umiestnili do vody zohriatej na 95 stupňov, ako keby lúhovali čaj. Zistili, že z jediného plastového vrecúška sa do horúcej vody uvoľnilo približne 11,6 miliardy kusov mikroplastov a 3,1 trilióna ešte drobnejších, voľným okom neviditeľných, takzvaných nanočastíc. 

Množstvo "častíc uvoľnených z čajových vrecúšok je rádovo niekoľkonásobne vyššie, ako doteraz zaznamenané množstvá v iných potravinách," píše sa v štúdii, ktorú zverejnil magazín Environmental Science and Technology.

Výskumníčka Laura Hernandez vraví, že ich prekvapilo, že v porovnaní s výskumom iných výrobkov, napríklad vody balenej v plastových obaloch, je množstvo uvoľnených čiastočiek plastu až také vysoké. Podľa nej je možné, že je to tým, že sa sústredili na najdrobnejšie kúsočky - jednak mikroplasty s hrúbkou približne ľudského vlasu, ako aj nanoplasty, ktoré sú tisíckrát menšie.

Dodala, že to ale môže byť aj tým, že "ide o kusy plastu vystavené vriacej vode" a nie len vode s izbovou teplotou.

Laura Hernandez vraví, že je to šanca pre spotrebiteľov, ktorí sa snažia zredukovať množstvo plastov, ktoré používajú, aby si viac všímali, čo nakupujú. "Neexistuje dôvod baliť čaj do jednorázového plastu," dodala. "Dostávame tým viac plastu nielen do svojho tela, ale pridávame aj na celkovej environmentálnej záťaži životného prostredia."

Drobné kúsky plastov sa dostávajú cez morské živočíchy postupne aj do ľudského tráviaceho systému a ich vplyv na naše zdravie zatiaľ nie je úplne objasnený:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy