Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Naše stromy sú vážne ohrozené
Zdielať na

Naše stromy sú vážne ohrozené

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Pagaštan konský sa ocitol na zozname druhov, ktoré sú ohrozené vyhynutím. Napádajú ho mole a rôzne choroby. Patrí medzi približne 400 druhov európskych stromov, ktoré boli Medzinárodnou úniou pre ochranu prírody (International Union for the Conservation of Nature, IUCN) označené ako ohrozené vyhynutím. Asi polovici z nich hrozí, že úplne vymiznú z prírody.

Craig Hilton-Taylor, šéf oddelenia Červenej listiny IUCN pre portál BBC výsledky štúdie ako "alarmujúce".

"Stromy sú kľúčové pre život na Zemi a európske stromy v celej svojej pestrosti sú zdrojom potravy a úkrytu pre nespočetné množstvo druhov zvierat od vtákov až po veverice a zohrávajú mimoriadne významnú ekonomickú úlohu," povedal.

Stav ochrany väčšiny druhov zvierat v Európe už bol vedcami ohodnotený na takzvanej červenej listine, zozname ohrozených druhov. Odborníci teraz obracajú svoju pozornosť na rastliny pri odhadu stavu 454 európskych domorodých druhov stromov.

Správa dospela k tomu, že až 42% druhov je ohrozených vyhynutím (ohodnotené ako zraniteľné, ohrozené alebo kriticky ohrozené). Spomedzi endemických druhov (takých, ktré sa nevyskytujú nikde inde na Zemi) je ohrozených až 58%. 

Medzi ohrozenými druhmi je napríklad pagaštan konský, ktorý mizne na mnohých miestach v Európe, ako aj väčšina z 200 druhov stromov z rodiny ružovitých, medzi ktoré patrí aj jarabina vtáčia. 

Správa identifikovala široké spektrum hrozieb, vrátane škodcov a chorôb, invazívnych druhov rastlín, úbytku lesov, neudržateľných prístupov k výrubu, zmenám vo využívaní pôdy a lesných požiarov.

Steven Bachman, vedec zaoberajúci sa ochranou prírody v kráľovskej botanickej záhrade v Kew, ktorý sa nezúčastnil na tvorbe správy, povedal, že stromy zohrávajú kritickú úlohu pri udržiavaní a obohacovaní našich životov: "Táto správa dopĺňa výraznú medzeru v poznatkoch o stave ohrozenia európskych stromov a jej výsledky hovoria o rušivo vysokej miere hrozby vyhynutia, ktorá si vyžaduje okamžité a efektívne kroky na ochranu stromov na všetkých úrovniach.

Luc Bas, riaditeľ európskej regionálnej kancelárie IUCN dodal, že úbytok stromov naprieč Európou spôsobuje ľudská činnosť: "Táto správa ukazuje, aká vážna je situácia pre mnohé prehliadané a podhodnotené druhy, ktoré však tvoria chrbtovú kosť európskych ekosystémov a prispievajú ku zdraviu planéty." Vedci odporúčajú aj ďalší výskum vzhľadom na dopady klimatických zmien. 

Najjednoduchším krokom na záchranu stromov je ich vysádzanie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy