Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čaputová: Mladí chápu naliehavosť problému zmeny klímy lepšie ako my. Ostro kritizovala aj Rusko
Zdielať na

Čaputová: Mladí chápu naliehavosť problému zmeny klímy lepšie ako my. Ostro kritizovala aj Rusko

Archívna reportáž

NEW YORK / Prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že potrebujeme rýchlu a zásadnú zmenu v tom, ako podnikáme, ako vyrábame energiu, riadime dopravu alebo investujeme. Prezidentka hovorila aj o chápaní problémov z pohľadu tínedžerov, tí podľa nej naliehavosť klimatických zmien chápu lepšie ako dospelí. Vo svojom prejave sa vyjadrila aj k anektovaniu ukrajinského Krymu, za čo Rusko ostro kritizovala.

"Potrebujeme rýchlu a zásadnú zmenu v tom, ako podnikáme, ako vyrábame energiu, riadime dopravu alebo investujeme. Musíme tiež zmeniť náš životný štýl," vyhlásila prezidentka Zuzana Čaputová počas Valného zhromaždenia OSN. Svet sa podľa nej musí popasovať s tým, že sa prestávajú rešpektovať pravidlá a zásady, čím narážala na Rusko a Sýriu. 

Prezidentka vo svojom prejave najmä poukazovala na klimatické problémy. Podľa nej význam klímy lepšie chápu tínedžeri, ktorí taktiež viac chápu naliehavosť tohto problému. "Tento rok oslavujeme 30. výročie Dohovoru o právach dieťaťa. Zdá sa, že naša mládež chápe naliehavosť problému zmeny klímy lepšie ako my. Akú budúcnosť pripravujeme pre naše deti? Aký príklad im ponúkame?" pýtala sa počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN Čaputová. Podľa Čaputovej by sa v boji za lepšiu klímu mali spojiť národy a spolupracovať. "Čoraz častejšie počúvame lídrov krajín, ktorí hovoria o tom, ako stavajú národný záujem pred globálny. Najlepší spôsob, ako sa správať vlastenecky, spočíva v spolupráci. Zmenu klímy považujem za kľúčovú otázku," dodala.

Čaputová kritizovala Rusko 

Vo svojom prejave tiež nepriamo kritizovala Rusko, ktoré v roku 2014 svojvoľne anektovalo ukrajinský Krym. "Treba si pripomenúť, že ak jedna krajina obsadí územie inej krajiny, treba to nazvať okupáciou a nemýliť si to s mierovým konaním," povedala Čaputová. Poukázala aj na zodpovednosť sýrskej vlády za chemické útoky. "Použitie chemických zbraní proti nevinným občanom nemožno ospravedlniť ako boj proti terorizmu," dodala.

Na záver svojho vystúpenia v OSN prezidentka vyzvala, aby sme využili "túto príležitosť na to, aby sme sa stali generáciou, ktorá položila základy spolupráce". Čaputová vo svojom príhovore okrem iného tiež povedala, že jej je cťou vystupovať na takom významnom zhromaždení. Ocenila, čo všetko OSN vo svojej histórii dosiahla. OSN považuje za ochrankyňu pravidiel a práv.

K problematike súvisiacej s klímou sa vyjadril aj generálny tajomník OSN. Ako problém vníma on?: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy