Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Andrej Danko v Kazachstane ľutoval, že tam nechodí viac politikov z Európskej únie
Zdielať na

Andrej Danko v Kazachstane ľutoval, že tam nechodí viac politikov z Európskej únie

KAZACHSTAN / Patrí medzi najväčšie krajiny na svete. S obrovskými zásobami nerastných surovín sa radí medzi najbohatšie. To je Kazachstan. Rozvíjať vzájomné vzťahy sa práve tam vybral predseda slovenského parlamentu Andrej Danko. Predstaviteľom krajiny priniesol typickú slovenskú fujaru a a píšťalky. On dostal divokú šelmu.

Nursultan patrí medzi najrýchlejšie rozvíjajúce sa miesta tejto krajiny. Je to mesto s obrovským obchodným potenciálom. Slováci ho však využívajú iba málo.

Tri a pol tisíc kilometrov východne od Slovenska preto prišiel osobne naprávať našu reputáciu parlamentný predseda Andrej Danko so svojou parlamentnou družinou. Podpredsedom Glvačom a parlamentnými poslancami. Absolvovali preto množstvo pracovných stretnutí s miestnymi autoritami.

"Na konci dňa zistíte, že ich trápia tie isté problémy a to je otázka bezpečnosti v digitálnom priestore, zachovanie miera, zachovanie spolupráce, vybudovanie hodvábnej cesy," povedal Andrej Danko.

A podľa Danka chce Slovensko na riešení týchto otázok s krajinami strednej ázie spolupracovať. Takáto spolupráca však v týchto končinách sveta nie je možná, bez dlhých zákulisných rozhovorov a priateľských stretnutí.

Kazašská pohostinnosť sa ušla celej delegácii. Podávali sa lokálne špeciality vrátane konského mäsa. Predseda slovenského parlamentu si odiesol jaguára. Na oplátku jeho kazašský náprotivok sa môže začať učiť hrať na fujare. Dankova návšteva Kazachstanu vyvrcholila summitom predsedov parlamentov euroázijských krajín, na ktorom rečnil osobne. Nevyhol sa ani kritike: "Mrzí ma, že tu nie je viac predstaviteľov EU."

Cestou domov však vládny špeciál musel nečakane pristáť vo Varšave, pretože maďarskému predsedovi parlamentu bolo nevoľno:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy