Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Desaťtisíce ľudí odchádzajú z dovolenky predčasne a s trpkou pachuťou v ústach
Zdielať na

Desaťtisíce ľudí odchádzajú z dovolenky predčasne a s trpkou pachuťou v ústach

BRATISLAVA / Prví zo 150 tisíc britských turistov uviaznutých na letiskách po krachu najväčšej cestovnej kancelárie sveta - Thomas Cook, sa pomaly presúvajú domov. Viaceré lety už vypravili z Turecka aj Španielska. Na dnes je naplánovaných celkovo 74 letov. Na prevoz domov však stále čaká ďalších 135 tisíc ľudí.

Vytúžený odlet domov má za sebou prvých takmer 15 tisíc Britov, ktorí po krachu cestovnej kancelárie Thomas Cook, uviazli na letiskách po celom svete. Mnohí zostali v patovej situácii na dlhé hodiny. Našli sa aj takí, ktorí bankrot nepocítili.

"Všetko išlo hladko. Prišli sme sem ako sme mali,povedali nám o zmene letu, ale zdá sa, že odletíme v rovnakom čase," hovorí jedna cestujúca.

Ďalší dovolenkár vraví: "Bol to stres. Museli sme sem prísť v predstihu, potom som behal od čekautu k čekautu a nikto mi nevedel nič povedať. Viem, že sa nakoniec dostaneme domov. Viac mi je ľúto tých, čo prišli o prácu."

A tých veru nebude málo. Krach pripravil o prácu 21 tisíc ľudí v 16-tich krajinách sveta. Aktuálne informácie sa k nim však dostávajú pomaly.

Estefania, zamestnankyňa Thomas Cook hovorí: "Povedali nám, aby sme sa tvárili akoby sa nič nestalo. Ale to nejde, pretože už nefungujú systémy. Nedajú sa použiť."

Šéf asociácie cestovných kancelárií na Kréte Michalis Vlatakis prirovnal pád giganta k zemetraseniu, po ktorom nezostane kameň na kameni: "Je to pre nás ako zemetrasenie so silou 7 stupňov Richterovej stupnice a teraz už len čakáme cunami. A ako všetci vieme, práve cunami prináša najväčšiu skazu."

Hoteliéri očakávajú miliónové prepady. Viacerí sa zhodujú na tom, že plnú mieru následkov ešte ani nedokážu predpovedať.

Cestovné kancelárie krachujú každý deň, u giganta priemyslu to ale mnohých prekvapilo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy