Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Európskom parlamente sa po lete opäť pilne pracuje. Na pretras prišla nová šéfka Komisie i brexit
Zdielať na

V Európskom parlamente sa po lete opäť pilne pracuje. Na pretras prišla nová šéfka Komisie i brexit

ŠTRASBURG / Po letnej prestávke sa znova začalo pracovať aj v Európskom parlamente v Štrasburgu. Poslanci napríklad riešia aj novú šéfku Európskej centrálnej banky, prijímajú uznesenie, aby Británia neodchádzala z Únie, alebo vyčleňujú viac peňazí na programy Erasmus.

Doteraz sa rokovalo v Bruseli, pokračuje sa už v Štrasburgu. Hneď od začiatku dominovali najmä ekologické témy. Ochrana lesov a ich stav v Európskej únii je hlavnou témou od začiatku plenárneho zasadnutia a europoslancov zaujíma, či jednotlivé krajiny dostatočne chránia lesy, pretože zaznamenali úbytok vzácnych druhov živočíchov. 

Týkalo sa to aj Slovenska, keď nám nedávno Európska komisia vyčítala nedostatočnú ochranu našich lesov. "Prebieha pomerne široká diskusia k tomu, čo robiť s európskymi lesmi, k tomu, ako sa postaviť k problémom svetových lesov," uviedol slovenský europoslanec Michal Wiezik. 

Okrem ekologických ale dominujú aj ekonomické témy. V rámci rozpočtu by sa napríklad do programu Erasmus a Erasmus plus malo naliať takmer 100 miliónov eur. Pomaly sa ale blížime aj k ďalšej kríze, preto považujú europoslanci za dôležité mať schopného človeka na čele Európskej centrálnej banky. "Všetky ekonomické ukazovatele ukazujú, že Európa sa nachádza pred recesiou," uviedol europoslanec Peter Pollák. 

Na plenárnom zasadnutí chcú europoslanci prijať aj uznesenie, ktoré vyzýva Britániu, aby neopúšťala Európsku úniu. Do Londýna tak chcú vyslať signál, že sú medzi nami stále vítaní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy