Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Elišku, ktorá sa narodila mame s mozgovou smrťou, si otec odviezol domov
Zdielať na

Elišku, ktorá sa narodila mame s mozgovou smrťou, si otec odviezol domov

BRNO / Dvadsaťsedem ročnej žene v Českej republike sa 117 dní po mozgovej smrti narodila zdravá dcéra Eliška. Lekári a sestry vo Fakultnej nemocnici v Brne sa zapísali do dejín medicíny. Ešte nikdy sa totiž v takomto prípade nepodarilo udržať dieťa v tele matky tak dlho. Dievčatko aj vďaka tomu vážilo viac ako dva kilogramy a dva týždne po príchode na svet si ho otecko mohol zobrať domov.

Narodenie Elišky považujú aj odborníci za zázrak. U jej mamy lekári potvrdili mozgovú smrť, keď mala iba 16 týždňov. "Kritická situácia nenastala. Nastali v podstate všetky očakávané komplikácie ako u pacientov v dlhodobej starostlivosti so smrťou mozgu. Ale tie komplikácie sú v súčasnej dobe riešiteľné," uviedol prednosta KARIM Fakultnej nemocnice Brno Roman Gál. 

Pri posteli 27-ročnej ženy sa striedal nielen zdravotnícky personál, ale aj členovia jej rodiny. "Priniesli hudbu, ktorú sme púšťali bábätku, hračky, ktoré jej kúpili," hovorí vedúci pracovník Nelekárskej zdravotnej starostlivosti Fakultnej nemocnice Brno, Branislav Moravčík. 

Babička ešte nenarodenej vnučke čítala rozprávky. "To najkritickejšie bolo medzi tým 24. a 30. týždňom tehotenstva. Keď sme sa dostali cez 30. týždeň tehotenstva, bola situácia optimistickejšia," uviedol Petr Janků, primár Gynekologicko-pôrodnickej kliniky FN Brno. 

117 dní udržiavali lekári a zdravotné sestry vitálne funkcie matky, aby sa napokon cisárskym rezom narodila 42 centimetrov dlhé a 2 130 gramov vážiace dievčatko. "Kolegovia anesteziológovia odviedli perfektnú prácu, nachystali pacientku bsolútne stopercentne. Všetci sme sa snažili, aby to dopadlo dobre. Bola to veľká úľava," tvrdí . 

"Po ukončení tehotenstva cisárskym rezom sme za prítomnosti rodiny odpojili pani Votavovou od dýchacích prístrojov. Zomrela," uviedol Roman Gál. 

Čakajú ju ešte viaceré kontroly tak, ako všetky predčasne narodené deti. Domov si ju otec odniesol uplynulý pondelok. 

Náhradnou matkou, aj pokiaľ ide o materské mlieko, sa pre malú Elišku stane sestra jej otca. Prednedávnom porodila. "Súhlasila, že bude svoju neter dojčiť," povedal Pavel Ventruba, prednosta Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Brno. 

Podobné prípady aj na Slovensku

Prípadov, keď sa matkám po smrti mozgu narodili deti, je podľa brnenských lekárov zadokumentovaných asi tridsať. Aj zo Slovenska. "Išlo o prípad z roku 2011. Išlo o maminku, prvorodičku v 18. týždni. Bola prevezená k nám na vyššie pracovisko do prenatalogického centra, kde sme v 26. týždni ukončovali tehotnosť," potvrdil gynekológ pôrodník Rastislav Sysák. Bábätko už má teraz 8 rokov a je to pekný chlapec. "Jedno bábätko bolo ešte pred 25 rokmi.Tieto dva prípady dopadli dobre," uviedla Darina Chovancová, prednostka Novorodeneckej kliniky UN Bratislava - Petržalka. 

Náročnosť týchto prípadov je o to výraznejšia, že sú veľmi zriedkavé a navyše v sebe spájajú radosť i žiaľ. "Je to psychicky náročné, medicínsky náročné aj pre otca, ktorý musí rozhodnúť, čo ďalej," hovorí Miroslav Borovský, prednosta I. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB

Pozrite si celú tlačovú konferenciu lekárskeho tímu brnenskej nemocnice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy