Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vreckári sú čoraz agresívnejší, varuje ministerstvo. V známej turistickej destinácii je ich stále viac
Zdielať na

Vreckári sú čoraz agresívnejší, varuje ministerstvo. V známej turistickej destinácii je ich stále viac

Archívna reportáž

BARCELONA / Pred krádežami a vreckármi pôsobiacimi v Barcelone varuje ministerstvo zahraničných vecí. Informujú, že práve vreckári sa stávajú čoraz násilnejšími a agresívnejšími.

Katalánska polícia tento rok zaznamenala už 100 incidentov, kde boli násilníci ozbrojení nejakou bodnou zbraňou na zastrašenie alebo napadnutie obete. Polícia upozornila aj na použitie sprejov s korením, ktorými útočníci paralyzovali vyhliadnutú obeť. Ministerstvo o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Turistom opakovane odporúčame, aby venovali maximálnu pozornosť svojim veciam a osobitne na miestach so zvýšeným počtom ľudí. Ak máte viac tašiek, tak si kabelku treba prevesiť tak, aby bol jej uzáver nasmerovaný k telu nositeľky. Rovnako nenosiť kabelku len tak prehodenú cez plece. Zlodeji využijú tlačenicu a vy môžete prísť nielen o veci z kabelky, ale aj o celú kabelku," uvádza sa na stránke ministerstva.

Zároveň odporúčajú, aby ak majú ľudia pri sebe veľa hotovosti, tak si ju dali do malej taštičky zavesenej na krku. Takisto radia nenosiť na ulici drahé veci, ako sú vzácne šperky či hodinky, nenosiť na turisticky husto navštevovaných miestach batohy na chrbtoch, a tiež ich v čase fotografovania nenechávať voľne položené na lavičkách. Turisti by nemali dôverovať ani ponukám o "očistenie" údajnej škvrny na odeve. Pokiaľ sa ľudia stanú objektom pokusu o ozbrojenú lúpež, vo všeobecnosti sa podľa ministerstva odporúča nebrániť fyzickému odporu.

Pozor na vreckárske gangy. Ich spôsoby sú naozaj pestré:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy